Vypadali, jako když přicházejí z koncentračního tábora

30. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

V moři raněných myslí chirurg na jeden konkrétní případ: na čtyřměsíční holčičku, která měla obě nohy zlámané a zlomenou ruku. Oba její rodiče v Aleppu zemřeli.

Patnáct hodin denně trval proud uprchlíků z východního Aleppa. Evakuovaní civilisté přicházeli s kostmi, obnaženými skrze kůži, s rukama a nohama postiženýma gangrénou a fragmenty šrapnelů zaseknutými hluboko do jejich ran.

"Vypadali, jako že přicházejí z koncentračních táborů," svědčil David Nott, britský chirurg, který se minulý týden vrátil do Británie poté, co osm dní v syrské provincii Idlib ošetřoval zraněné civilisty z Aleppa. Během toho týdne intenzivní chirurgické práce operoval 90 osob, včetně 30 dětí.

Pacienti byli v opravdu zoufalém stavu," po mnoha měsících jen s minimem potravy a po těžké cestě z města sněhem a mrazem.

"Nepřicházeli jen se zraněními, ale byli obětí dehydratace, podvýživy a byli psychologicky ztraumatizovaní.

Lékaři v Aleppu se zaměřovali na "zachraňování životů, nikoliv končetin" a provedli stovky rychlých amputací, kdy mohli pacientům proti bolesti nabídnout jen valium a ketamine.

Neměli ale možnost rány sterilizovat, a tak se rány zanítili a dr. Nott a jeho kolegové byli někdy nuceni amputovat dál, aby pacientovi zachránili život.

Dr. Nott věděl, že pravděpodobně ošetřuje jen nejsilnější z lidí, kteří přežili Aleppo. Mnoho starších lidí a dětí zřejmě zemřelo na zranění už před mnoha týdny. "Zřejmě jsme byli svědky jen špičky ledovce," uvedl Nott.

V moři raněných myslí chirurg na jeden konkrétní případ: na čtyřměsíční holčičku, která měla obě nohy zlámané a zlomenou ruku. Oba její rodiče v Aleppu zemřeli.

"Byla sama a bylo to opravdu zoufalé," svědčil dr. Nott. "Ošetřil jsem ji a musel jsem ji nechat a doufat, že se dostane do Turecka. Je to krásná holčička, ale nejí a nepije a do týdne zemře, pokud se jí nedostane léčby."

Chirurg uvedl, že existuje určitá naděje. Nemocnice v provincii Idlib fungují dobře a jsou z Turecka plně zásobovány zdravotnickým materiálem. Turecko přijímá vážně zraněné osoby na léčení.

Dr. Nott se vrátil ze Sýrie do Británie těsně před Vánoci. "Na lidi z Aleppa pořád myslím," dodal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7581

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2017