Proč nechává systém v ČR nemocné lidi na holičkách?

28. 12. 2016

čas čtení 3 minuty


Napsal nám Petr Hartman, diabetik z České Lípy, jemuž čtenáři BL už několikrát pomohli:

Dobrý den,

moje potíže s cévami skončily tak, že jsem před Vánoci přišel o pravou nohu nad kolenem. Takže jsem připoutaný na vozík a ještě v horší finanční situaci, než jsem byl. Sedím doma sám, bez cizí pomoci se ven nedostanu, protože nemám bezbariérový byt. O podporu jsem požádal sociální pracovnici a podal všechny možné žádosti o příspěvky, ale vše se strašně táhne a já mám opět problémy s nájmem. Bojím se, že skončím nevalně.

Děkuji za veškerou předchozí pomoc a s přáním krásného nového roku,

Petr Hartman petr.hartman@gmail.com

Česká Lípa

Na dotaz redakce BL pan Hartman situaci rozvedl. Jak je možné, že se v ČR lidé dostávají do takovéto situace? ptá se Jan Čulík. Pan Hartman píše:

Jsem na tom bídně. Lidé už mi pomohli tolikrát až se stydím, ale systém je liknavý. V nemocnici Vám uříznou nohu a v okamžiku, kdy se trochu zmátoříte, tak Vás téměř bez informací pošlou domů nebo nabídnou LDN. Bál jsem se jít domů, protože mám úzká futra na záchod i do koupelny a nevěděl jsem vůbec, jak budu doma fungovat. Ale na LDN jsem skončit nechtěl, takže jsem si narychlo pronajal vozík za 400Kč/měs, na záchod a do koupelny se soukám přes strategicky rozmístěné židle, přátelé mi přestavěli nábytek, abych se tu na vozíku mohl trochu pohybovat.

Ven se sám nedostanu kvůli zvýšenému přízemí, takže budu potřebovat schodolez. Pronájem je 800Kč/měs. Objednal jsem si sedátko do vany, protože ho nutně potřebuji. Nejlevnější za 899 Kč a budu doufat, že mi časem pojišťovna kompenzační pomůcky uzná a proplatí. Na sociálce jsem si podal všechny možné žádosti, ale zatím mě honí jen po vyšetřeních, dosud žádná pomoc. Pořád mám jen důchod 1. st. 4700 Kč a v případě, že ležím ve špitále, tak prostě nejsem schopen z nemocenské platit nájem a domovní správa už po mě zase jde. Mám čas do půlky ledna vše zaplatit, jinak mi ukončí nájemní smlouvu. Alespoň, že už zase z domova pracuji, ale nemám šanci ten deficit z marodění doplatit. Do toho se snažím vyrovnat s postižením a vzhledem k tomu, že jsem tu většinu času sám, není to vůbec jednoduché. Budu moc vděčný, pokud mi lidé ještě pomohou, protože jinak vůbec nevím jak dál. Číslo účtu: 265964382/0300. Ten nájem jsem nebyl schopný platit ty 4 měsíce z toho co jsem strávil v nemocnici. 4 x 6500 = 26000 Kč.

Předchozí historie:

01. 03. 2016 Petr Hartman: Díky nemoci se ze mne stal žebrák. Prosím, pomozte ZDE
02. 12. 2015 Petr Hartman: Jakmile onemocním, nemám na činži. Úřady mi nepomůžou ZDE
27. 07. 2015 Petr Hartman: Znovu zoufalá prosba o finanční pomoc: český stát existenčně likviduje občany, kteří onemocní ZDE
04. 03. 2014 Petr Hartman: Děkuji za naději ZDE
14. 02. 2014 Petr Hartman: V koncích: Diabetik hledá práci nebo pomoc ZDE

0
Vytisknout
8106

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2017