Změna klimatu hrozí kolapsem infrastruktury na dvou třetinách ruského území

2. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Tání "věčně zmrzlé" půdy - permafrostu - v severních dvou třetinách ruského území začíná prostřednictvím změn původního podloží ničit infrastrukturu - a v příštích dekádách povede ke "kolapsu" mnoha budov a produktovodů.


Studie, o níž referuje list Siberian Times, zkoumala detailně čtyři sibiřská města. Některým z nich hrozí kolaps infrastruktury už v příští dekádě a podle nejhoršího možného scénáře může dojít až k 75 - 95 % redukci nosné kapacity infrastruktury na ruském severu k roku 2050.

To by mělo devastující dopad nejen na schopnost místních žít a pracovat na severu, ale také na odvětví energetiky zabývající se těžbou ropy, plynu a dalších přírodních zdrojů v této oblasti. Rusko vkládá velké naděje do tzv. Severní námořní cesty; ale může se stát, že právě kvůli tání permafrostu budou území přilehlá k severnímu pobřeží země neschopná zajistit dopravní obslužnost a nezbytný servis pro lodní dopravu.

Výzkumníci studovali situaci v Alechardu, Norilsku, Jakutsku a Anadyru, ale tvrdí, že jejich zjištění se týkají i ostatních sídel v severní části Ruské federace. Bude podle nich třeba vyvinout nové metody výstavby, některé z nich mimořádně drahé, aby se předešlo zhroucení tamní infrastruktury.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7789

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2017