Průzkum: Většina Britů se obává nástupu fašismu

2. 1. 2017

čas čtení 3 minuty


Britská veřejnost se po vítězství Donalda Trumpa, brexitu a posilování ultrapravice v kontinentální Evropě hluboce obávají nástupu globálního fašismu. Zjistil to exkluzívní průzkum provedený společností BMG Research pro list Independent.


Studie ukázala, že většina Britů si teď myslí, že po šokujícím vítězství Donalda Trumpa v listopadových volbách se po Spojených státech šíří temný stín fašismu. Většina lidí se také domnívá, že přibývá lidí s fašistickými názory v Británii i na evropském kontinentě.

V USA po vítězství Donalda Trumpa přibylo zločinů z nenávisti a v Británii došlo k témuž po hlasování o brexitu, nemluvě o brutální vraždě poslankyně Jo Coxové pachatelem s ultrapravicovými vazbami.

Ministryně vnitra Amber Rudd také nedávno poprvé v Británii zakázala ultrapravicové organizace a členství v nich se stalo trestným.

Výzkumníci se respondentů ptali, zda se domnívají, že "počet lidí s fašistickými názory ve Spojených státech amerických se zvyšuje, snižuje, nebo zůstává stejný?"

53 % dotázaných odpovědělo, že počet roste, pouze 3 % že se snižuje, zatímco 20 % zvolilo třetí odpověď.

Ve vztahu k domácí situaci 46 % lidí tvrdilo, že počet lidí s fašistickými názory v Británii roste, 3 % tvrdí, že klesá, a zhruba třetina se domnívá, že stagnuje.

Pokud jde o Evropu, odpovídající údaje jsou 48 % přesvědčených, že příznivců fašismu přibývá.

Zejména starší Britové se obávají nástupu fašismu v Británii, a příznivci setrvání v EU častěji než odpůrci (59 : 41 %). Avšak obě skupiny se příliš neliší v názorech na to, že fašismus sílí na kontinentě (57 : 52 %).

Organizace Southern Poverty Law Centre zaznamenala asi 900 případů zločinů z nenávisti v prvních deseti dnech po šokujícím vítězství Donalda Trumpa. Jen v Michiganu se po Trumpově počet zločinů z nenávisti po Trumpově vítězství zvýšil 65 x.

Donalda Trumpa ve volbách podpořil Ku Klux Klan a nově zvolený prezident musel bránit svého spolupracovníka Steva Bannona, zakladatele ultrapravicové mediální organizace Breitbart, proti obviněním z rasismu a antisemitismu.

Na listopadové konferenci příznivců bílé nadřazenosti lidé volali "Heil Trump" a zvedali ruce k nacistickému pozdravu.

V prosinci se britská neonacistická skupina Národní akce stala první zakázanou ultrapravicovou organizací v Británii, na základě protiteroristických zákonů.

V prosinci dostal neonacistický zabiják Thomas Mair doživotní trest za vraždu labouristické poslankyně Jo Coxové.

Oficiální statistika britského ministerstva vnitra ukázala stejně jako v USA znepokojivý nárůst zločinů z nenávisti od hlasování o vystoupení z EU.

V červenci podle policie dosáhl nárůst rasově a nábožensky motivovaných zločinů 41 %.

To odpovídá dřívějším údajům, které ukázaly nárůst počtu rasově a nábožensky motivovaných trestných činů v prvním týdnu po hlasování o 58 %.

V roce 2017 volby ve Francii, Německu a Nizozemsku zřejmě zaznamenají posilování ultrapravicových stran, zdaleka největší v nedávné historii.

V březnu se Wildersovi Svobodní pokusí v Nizozemsku porazit mainstreamové strany a později se očekává postup kandidátky ultrapravicové Národní fronty Marine Le Penové do druhého kola francouzských prezidentských voleb.

Protiimigrantská Alternativa pro Německo by měla poprvé získat parlamentní křesla.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8260

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2017