Strana politických podvodníků

2. 1. 2017 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

ODA - Občanská demokratická aliance, vznikla v roce 1990 jako naháněč hlasů pro Občanské fórum, vedené ministrem financí Václavem Klausem. Výstižně to na jednom předvolebním mítinku v plzeňském (mezitím zbořeném) kulturáku bezelstně přiznal jeden z lídrů ODA Vladimír Dlouhý: My jsme tu proto, abychom získali voliče, kteří, jako třeba já, bývalí členové KSČ, nemají úplně jasno, koho volit v Občanském fóru. Vedle sedící Klaus se jen spiklenecky uculoval. Fíkový list pak této "straně nedávné elity" dělali naivkové typu Daniela Kroupy a mnoha dalších disidentů. Už je to historie a tak se ztrácí základní informace.

Viz například článek pana Beera, který "...kdysi zaslechl jmého Daniel Kroupa..." Jenže ono těch informací je naštěstí na netu dost. A někteří lidé si taky dost pamatují. Nejen o bývalé ODA.

ODA splnila svou úlohu mouřenína a pak se pomalu začala vytrácet z politické scény. V paměti zůstaly smutné a sáhodlouhé televizní debaty za účasti es ODA, jako byli Jan Kalvoda, Tomáš Ježek, Čestmír Hofhanzl a dalších, řízené nezapomenutelnými moderátory Zuzanou Bubílkovou a Otou Černým. Výsledkem politiky OF (Očekávám Funkci) za činné spolupráce ODA byla řízná privatizace, řízená Tomášem Ježkem (ministrem české vlády pro správu národního majetku a privatizci za předsednictví Petra Pitharta) a rozkecání a následná likvidace Československé federativní republiky v roce 1992. Ruku v ruce s Klausem a ODS.

Pamatuju si Ježka z jedné televizní debaty, kde se roznášel o železnici, jak bude třeba ji zredukovat. O železnici věděl asi tolik: "My jsme tuhle jeli na mítink (asi tenkrát ještě šestsettrojkou) do Tachova a museli jsme zastavit u přejezdu a jel takový motoráček a nikdo v něm nebyl - to je třeba zrušit..." Dneska se Ježek roznáší o tom, jak to v té ODA mysleli dobře a jak to vinou Klause a ODS nedopadlo. To může. Ať mu to věří, kdo chce. I takoví se ještě najdou...

Skomírání ODA dopovázely komické scény při všelijakých kandidaturách do Senátu za různé subjekty a bizarní koalice, stvořené jen proto, aby mohl ten či onen pokračovat v politické kariéře. Laskavý čtenář si může najít na netu slova jednoho ze zde zmíněných protagonistů ODA, který s odzbrojující bezelstností na dotaz moderátora, proč pořád někam kandiduje, odpověděl: Víte, když já mám rodinu a děti a musím je nějak uživit.

ODA volili v důsledku ti, kteří byli zklamáni Klausovou ODS a její "pravicovou" poltikou, že ODA je jako něco jinýho, opravdu pravicovýho. Naivkové a snobové. S přesností na 80 procent jsem dokázal rozeznat u svých přátel a příbuzných, koho od roku 1990 volili: 1990 OF - 1992 ODS nebo ODA - 1996 ODA. Tady už nastal zlom, charakterizovaný výrokem sousedky, který se k nám donesl přes plot: Jdi už do p... s tou Ódou, já budu volit Zemana - na adresu manžela. Taky se brzy rozvedli.

Dál už je to nuda: 2000 volili Unii Svobody atakdále, atakdále, nakonec v prezidentských volbách Švarcnberka. Věru smutná bilance. Málokdo z nich se k tomu dneska hlásí...

Mezitím se strana ODA vytratila do nicoty. Naopak železnice, kterou chtěl Ježek likvidovat, prožívá konjunkturu. Bohužel, to se o straně ODA říci nedalo. Kolik desítek milionů dluhů zanechala, ponechávám opět na čtenáři. Údaje z různých článků z oné doby hovoří o 50 až 70 milionech Korun českých. Zajímavé by také bylo zapátrat, kam všude zavál politický vítr někdější hvězdy ODA. To už nechme na panu Sehnalovi. Konec konců, on si to "obnovení" ODA bude platit sám, doufejme. Ale že by si byl vybral dobrou značku? Inu...

0
Vytisknout
7867

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2017