Co je špatného na boji proti kapitalismu

17. 8. 2017 / Pavel Urban

čas čtení 4 minuty
 Pařížská komuna je příkladem ušlechtilého konání, které systém utopil v krvi. Nebo pokusem o zavedení krvavé totalitní diktatury (podobné, jaká později zvítězila v Rusku), před kterou zachránili Francii její vlastenci a demokraté. Záleží na úhlu pohledu. A použitém slovníku. A také schopnosti a ochotě domýšlet důsledky alternativ včetně jejich pravděpodobnosti. Nabízím odpovědi na otázky Daniela Veselého týkající se vzdoru proti kapitalismu...

Tuhle disciplínu Daniel Veselý zásadně nepěstuje. Tím si usnadňuje víru v naději a morální soudy. Znamená to také ale větší pravděpodobnost, že boj proti zlu pomůže zlu ještě horšímu než to, proti kterému se bojuje. Pokud se Daniel Veselý ptá, co je špatného na boji proti kapitalismu, pak tohle je první část odpovědi. Nechť prominou ti, jejichž ušlechtilost a morální převaha nestojí na schopnosti předvídat důsledky činů a postojů pouze u jiných.

Daniel Veselý dále popisuje největší problémy dnešního světa (tady s ním rámcově souhlasím) a obviňuje z nich neoliberální kapitalismus. To už je trochu zjednodušující, ale budiž. Pak ovšem platí, že neoliberální kapitalismus trvající desítky let v jedné nebo několika zemích je problém těchto zemí. Neoliberální kapitalismus trvající pět, deset, dvacet let na celém světě (respektive na jeho většině) je problém světa, případně kapitalismu. Pokud to ale na celém světě trvá déle, je to problém těch, kteří proti tomu neoliberálnímu kapitalismu bojují. A kteří by ho měli porazit nebo aspoň zastavit.

Bývaly doby, kdy západní levice (stalinská, poststalinská i demokratická) dokázaly měnit svět aspoň trochu k obrazu svému. Ty doby však již zjevně minuly. Ponechám-li stranou „novou levici“, která bojuje za menšiny, a ne za většinu, pak dnešní západní radikální levice bojuje s neoliberálním kapitalismem stále stejnou válku už přes třicet let. Výsledkem je nula. Není ani jisté, jestli je to nula černá.

Mohou za to chyby levice nebo „reálné externí faktory“? To je celkem jedno. Bojovníci jsou proto bojovníky, aby si, aspoň částečně, poradili s obojím. Jinak jsou bojovníky na draka. Pokud přes třicet let bojují stále stejný boj bez toho, aby postup nepřítele aspoň výrazněji zdrželi, jsou spíše šašky než bojovníky. Bez ohledu na ušlechtilost svých ideálů. Bez ohledu na úsilí, které své věci věnují. To je druhá věc, která je na dnešním boji proti kapitalismu špatná. Že je to spíše šaškárna, než smysluplný boj.

Pokud to někomu připadá příliš tvrdé nebo nespravedlivé, pak ať mi vysvětlí rozdíl. Rozdíl mezi světem s globálním oteplováním, Donaldem Trumpem, chronickou chudobou, nezaměstnaností a současnými bojovníky s kapitalismem na jedné straně. A světem s globálním oteplováním, Donaldem Trumpem, chronickou chudobou, nezaměstnaností a bez současných bojovníků s kapitalismem na straně druhé. Co mi ten první svět dává navíc? Naději založenou na teoretickém primitivismu a praktické neschopnosti? Děkuji, nechci. Jasný a srozumitelný popis příčin a následků? Nepotřebuji, vyhrávat prohrané bitvy per hubam umím sám. Stejně jako většina průměrně inteligentních štamgastů internetových diskusí.

Daniel Veselý dále zmiňuje ostrovy pozitivní deviace, jejichž existence popírá depresivní heslo „Neexistuje žádná alternativa“. Alternativa čeho? Životního stylu nebo sociálních vazeb v malé komunitě? Dejme tomu. Ale kapitalismus není ani jedno, ani druhé. Kapitalismus je socioekonomický systém fungující v průmyslové společnosti zahrnující miliony až miliardy lidí. Jedinou alternativou takového systému je opět socioekonomický systém schopný fungovat ve stejných podmínkách. Pominu-li reálný socialismus a extrémní diktatury polpotovského či kimirsenovského střihu, pak o žádné takové alternativě nevím. A to ani ve světě čisté teorie.

„Ostrovy deviace“, které působí v rámci systému, jsou jeho součástí. Nebo doplňkem. Nikoli alternativou. Teorie, která toto není schopna akceptovat (třeba proto, že kapitalismus jsme ztotožnili se zlem, takže dobro nemůže být jeho součástí) je teorie špatná. Třetí špatná věc na současném boji s kapitalismem.

0
Vytisknout
10340

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2017