Ruská propaganda ve věci berlínského "znásilnění" pokračuje i po vyšetření případu

1. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Případ údajného znásilnění třináctileté školačky ruskoněmeckého původu v Berlíně policie uzavřela. Data z mobilního telefonu ukázala, že dívka se po dobu zmizení nacházela v domě devatenáctiletého známého. Z domu odešla kvůli problémům ve škole. Znásilnění vyšetřovatelé vyloučili. Avšak Rusko dál propagandisticky pracuje s verzí o znásilnění a obviňuje Německo ze zatajování zločinu.


Ruský velvyslanec v Londýně ještě v pátek na sociální síť Twitter umístil příspěvek, který tvrdí: "Německá vláda migrantům rozvinula svou zemi k nohám jako koberec. Teď se snaží pod koberec zamést zločin." V sobotu ve stejném stylu pokračoval ruský televizní reportér Ivan Blagoj. Ten je kvůli reportáži z 19. ledna obviněn z podněcování rasové nenávisti. Právník, který podal trestní oznámení, dostává anonymní výhrůžky zabitím.

Podobně jako bývalý rozhlasový a televizní reportér Ulrich Wickert, také bývalý zpravodajský důstojník John Schindler má za to, že německá veřejná debata je ovlivňována ze zahraničí.

"Případ "znásilnění" z Berlína je příkladem toho, čemu Kreml říká "aktivní opatření": Politické propagandy, která řídí debatu v jiné zemi a snaží se ji ovlivnit," tvrdí Schindler.

Tato praxe byla rozvinuta v sovětských časech a KGB ji dovedla k dokonalosti. Dnes jsou tyto prostředky intenzívně využívány Putinovou tajnou službou. Jádrem aktivního opatření je vždy dezinformace - lež, která ale také obsahuje nějaké zrnko pravdy.

Podle Schindlera je pravda, že v Německu roste kriminalita, včetně znásilňování a sexuálního obtěžování. Zprávy o ještě horších zločinech migrantů padají tedy v Německu na úrodnou půdu. V berlínském případě to vedlo k rostoucím politickým nepokojům v Německu, které je klíčovou zemí EU, a pomáhá to extrémistům na výplatní listině Kremlu.

Podle typického ruského zvyku média podporovaná Kremlem tvrdí, že údajný únos a znásilnění se skutečně staly a úřady je zatajují - zatímco západní média se radostně připojila.

Také v aféře Snowden byla použita "aktivní opatření", a úspěšně. "Miliony Němců věří Putinově verzi. Proč by neměly převzít také lži o znásilnění uprchlíkem? Ty pochází od stejných expertů ruské tajné služby."

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
6033

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2016