Dobytí Debalceva veleli ruští generálové

Ukrajinští "povstalci" závisejí na Rusku

1. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Kdo jsou ruští "dobrovolníci" na straně samozvaných republik na východě Ukrajiny? Reportérka BBC Olga Ivšinová hovořila s vojákem ruského specnazu, který vylíčil klíčovou roli ruských jednotek v nedávných bojích.

Voják se zotavuje z otřesu způsobeného explozí v Petrohradě, dříve však kontaktoval reportérku z Doněcka prostřednictvím služby Skype.

Dmitrij Sapožnikov se přidal k jednotkám "DNR" v říjnu, byl však zraněn během těžkých bojů při obsazování Debalceva na konci února.

Ruští představitelé soustavně popírají účast svých vojáků v bojích na východě Ukrajiny. Nicméně Dmitrij tvrdí, že "všem operacím, zejména rozsáhlým, velí ruští důstojníci, ruští generálové". Podle "DNR" jsou vojáci jednotky, k níž náleží Dmitrij, "dobrovolníci".

Dmitrij hovoří o tom, že jeho jednotka obsadila hlavní silnici spojující Debalceve s Arťomovskem, ale jednotky "DNR" nedokázaly udržet pozice. "Ale pak dorazily ruské tanky. Byla to tanková jednotka z Burjatska. Díky jejich pomoci a jejich tankům se nám podařilo obsadit Debalceve."

Dmitrij dříve sloužil u vojsk ministerstva vnitra v Petrohradě, ale po příchodu na Donbas byl převelen ke specnazu. Později, vysvětluje, zde byl cvičen Rusy, kteří sloužili ve francouzské Cizinecké legii.

Ve složitých situacích mají pro "povstalce" ruské jednotky klíčový význam; vždy, když je třeba disciplinovaných a dobře vycvičených vojáků.

Podle amerického generálporučíka Bena Hodgese je na ukrajinském území takřka 12 000 ruských vojáků. Rusko tyto údaje odmítá a označuje za vymyšlené.

Dmitrij si vzpomíná, že před rokem Rusko také popíralo použití svých ozbrojených sil při anexi Krymu. Avšak nedávný televizní film přinesl otevřené přiznání prezidenta Vladimira Putina.

"Myslím, že to bude stejné, tady na Donbase. Nejprve to popřou, ale pak to přiznají," prohlásil Dmitrij.

Dmitrij se domnívá, že existuje "tajná dohoda", podle které Západ přivírá oči nad ruskou účastí a Rusko předstírá, že si nevšimlo "amerických a evropských vojáků" na ukrajinské straně.

35 britských vojáků začalo cvičit ukrajinské vojáky v Myklajivu a stráví zda asi dva měsíce. Británie poskytuje Kyjevu neletální vybavení a a výcvik se zaměřuje na zdravotnickou pomoc a obrannou taktiku. Nedojde tím ke změně poměru sil na bojišti.

Dmitrij tvrdí, že válka zcela změnila jeho porozumění životu. Domnívá se, že brání "zájmy rusky mluvícího obyvatelstva a Rusů na Donbase".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9735

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2015