Zatímco svět sleduje Sýrii, "Islámský stát" útočí na Bagdád

16. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Během bojů o strategické syrské město Kobani islamisté připravují rozhodující útok v Iráku. Hlavní fronta vede provincií Anbar, jejíž kontrola otevře džihádistům cestu na hlavní město. Zbývá jim překonat 25 km, píše Sergej Strokaň.

Neschopnost irácké armády přinutila vládu obrátit se na USA s žádostí o pozemní operaci v Anbaru. Američané a jejich spojenci ale takovou možnost vylučují. V této situaci probíhají přípravy k obraně Bagdádu.

Současně s obsazováním města Kobani v syrsko-tureckém pohraničí bojovníci "Islámského státu" otevřeli druhou frontu, když se ostře aktivizovali v Iráku. (Z hlediska významu ovšem "první" frontu - v Sýrii jde možná jen o diverzní útok - KD.) Oddíly IS začaly boj o převážně sunnity osídlenou provincii Anbar s hlavním městem Ramádí. Zde se nachází druhá největší irácká přehrada a několik vojenských základen a táborů iráckých bezpečnostních sil. To umožňuje považovat Anbar za nárazníkovou zónu mezi Bagdádem a islamisty kontrolovanými oblastmi v Sýrii.

V posledních dnech však vojenská iniciativa v provincii definitivně přešla na IS. Demoralizované jednotky iráckých bezpečnostních sil se nemohou postavit džihádistům na vážný odpor. Koncem minulého týdne byl v důsledku drzého útoku zabit šéf policie v provincii Anbar generálmajor Ahmed Saddah, představitel vlivného sunnitského klanu ad-Dulejmi - jeden z nemnoha akceschopných představitelů silových struktur, který řídil operace proti IS. Pod tlakem džihádistů v pondělí irácká armáda opustila tábor nedaleko města Hit. Poté byly místní úřady nuceny přiznat, že pod kontrolou IS už se nachází 80% území provincie - 20 z 22 měst a obcí. Vojenská vítězství posledních dní umožnila bojovníkům IS přiblížit se k Bagdádu na 25 km.

Náměstek šéfa místní správy Faleh el-Esavi prohlásil, že pokud ve střetu irácké armády a IS v blízké době nedojde ke k přelomu, džihádisté mají plnou šanci získat úplnou kontrolu nad Anbarem a jeho správním střediskem Ramádí koncem týdne. "Jedinou záchranou provincie Anbar se může stát americká pozemní operace. Jiné řešení neexistuje," prohlásil el-Esavi.

Nehledě na události se nezdá, že by Obamova administrativa byla připravena přehodnotit svou strategii zadržování džihádistů založenou na letectvu. Místní klany si na rozdíl od správních orgánů nepřejí návrat amerického kontingentu do provincie. Jeden ze sunnitských lídrů Vissam al-Hardan označil slova el-Esaviho za "zradu". A novým potvrzením toho, že USA a jejich spojenci nemají v úmyslu poslat do Iráku pozemní jednotky, se stala vyjádření britského ministra obrany Philipa Hammonda během návštěvy v Bagdádu.

Neochotu přezkoumat strategii boje s IS potvrdili také v Bílém domě neměnným vyjádřením Baracka Obamy ke dvacítce spojeneckých zemí. Po jednání tiskový tajemník prezidenta John Ernest vyzval kritiky kurzu Washingtonu, aby "nespěchali" se závěry, a tvrdil, že strategie založená na letectvu funguje.

Mezitím oponentů politiky Baracka Obamy stále přibývá. Obviňují prezidenta z nerozhodnosti v situaci, kdy podle vyjádření jednoho z vojáků v záloze "barbary došli k branám Bagdádu".

V této situaci se v Iráku připravují na další postup džihádistů k Bagdádu. Situace je každým dnem nebezpečnější a nepředvídatelnější. Tím spíše, že představitelé silových struktur přiznávají, že "spící buňky IS" jsou již v Bagdádu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8833

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2014