Šest důvodů, proč ceny akcií na světových trzích poklesly za měsíc o 10%

16. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Více než 46 miliard liber bylo ve středu zlikvidováno na akciových trzích, zatímco obavy o zdraví globální ekonomiky způsobily největší pokles cen akcií ta takřka rok a půl.

Index FTSE 100 ztratil 181 bodů, neboli 2,8% a s 6212 body je nejníže od léta 2013. Finanční trhy po celém světě zažívají podobnou pohromu. Trh se ve čtvrtek ráno mírně zotavil, ale stále je téměř 10% pod špičkovou hodnotou 6880 bodů, kterou dosahoval začátkem září.

Zde jsou některé důvody, bez zvláštního uspořádání.

1. Řecko

Existují obavy z plánů řecké vlády ohledně finanční záchrany. David Madden analytik IG, tvrdí: "Zdá se, že vstupujeme do další fáze dluhové krize eurozóny." Zatímco Řecko jde k předčasným volbám, ceny akcií ve středu spadly na nejnižší letošní bod. Radikální levicová opozice řecké vlády zřejmě získává na vlivu, naznačují průzkumy.

2. USA

Největší světová ekonomika vypadá slabší, než před několika měsíci. Slabá data o objemu prodeje (-0,3% v září), zpomalení ve výrobním sektoru a vedle toho se zdá, že Fed už nebude čekat se zvýšením úrokových sazeb. Výhled USA, Číny a Německa má sklon určovat vývoj na globálních akciových trzích.

3. Ebola

Krize investory znervózňují. A nervozita vede k výprodejům. Ebola zatím zabila kolem 4 500 lidí, většinou v Libérii, Guinei a Sieře Leone. Tento týden bylo odhaleno, že se virem nakazila druhá americká sestra. Nemoc se šíří, říkají experti. Anthony Banbury z OSN tvrdí: "Pohybuje se to rychleji ne my a vyhrává to závod."

4. Evropa

Eurozóna může snadno spadnout zpět do recese, říkají analytici. A nejde jen o Řecko. Německo, největší ekonomika eurozóny, hlásí pokles exportu a snížila prognózu růstu. Vyhlídky na kontinentě "se změnily že špatných na ještě horší", podle analytiků firmy Capital Economics z londýnské City, kteří snížili predikci růstu na letošní rok z 1% na 0,7%

5. Všeobecná nervozita

Panika se "zmocnila trhu", podle jednoho komentátora Financial Times. Kromě již zmíněných hrozeb existují geopolitické tenze v Sýrii, Iráku, Hongkongu a na Ukrajině. A když tyto situace zůstávají nevyřešeny, obchodníci očekávají obtíže pro globální společnosti, které závisejí na exportu a importu, pokud je obchod narušen. Jim Reid z Deutsche Bank tvrdí, že "inkrementální špatná zpráva" může v současné situaci být "stéblem, které velbloudovi zlomí páteř".

6. Hrozba deflace

Deflace je obecně řečeno špatná zpráva pro ekonomický růst. Data o vývoji inflace v mnoha částech světa ukazují pokles, zvlášť rychle v Evropě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7997

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2014