Merkelová v Miláně zrušila schůzku s Putinem - a ten si summit stejně pochvaluje

17. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin na včerejším summitu v Miláně na plánované dvoustranné schůzce s Angelou Merkelovou nechal na sebe dlouho čekat. V diplomatických kruzích je známo, že to dělává rád, aby dostal partnera pod tlak. Dělává i jiné věci. Ví například, že Merkelová trpí fóbií ze psů, takže když se s ní setkal na ruské půdě, po místnosti volně pobíhal jeho labrador (o němž samozřejmě tvrdí, že je mnohem větší, než teriér "Dubyi" Bushe).

V Miláně tedy Putin dlouho nebyl k mání, s oficiálním odůvodněním, že se zdržel v Bělehradě - a Merkelová plánovanou dvoustrannou schůzku s ním jednoduše zrušila ZDE.

Nicméně ruský prezident si přesto rozhovory o ukrajinské krizi v Miláně vedené v "normandském formátu" pochvaluje ZDE, třebaže mu německá kancléřka symbolicky ukázala, "kde je jeho místo".

K Merkelové lze mít řadu různých výhrad, zejména pokud jde o příšernou ekonomickou politiku, kterou vnucuje Evropě, nicméně bývalá východní Němka ruským elitám, které dlouho okupovaly její zemi vlastními vojsky, docela dobře rozumí. Ví, že se musí v praxi neustále vypořádávat s jejich "bipolární poruchou". Ta spočívá v tom, že tradičně pociťují vůči Západu určitou méněcennost, kterou adlerovsky překompenzovávají v pocit vlastní výjimečnosti. Tomu se ovšem nedá čelit jinak než tím, že se vůči Rusku postupuje striktně podle zcela stejných pravidel, jako vůči kterémukoliv jinému státu na světě. Moskva nemá mít pocit, že je mezinárodním páriou, ale na druhé straně ani nesmí dostat příležitost diktovat všem ostatním členům mezinárodního společenství vlastní pravidla, které vždy přeochotně využije.

Takže Merkelová na Putina nečekala, nekomentovala to na veřejnosti a on přesto dobře pochopil, oč jde. Zachovala se zcela správně.

V České republice takový uměřený přístup nevidíme. Jedna skupina veřejně činných osob považuje Rusko za stát druhé kategorie, který je třeba neustále za něco trestat a zastrašovat, kdežto druhá skupina zase úporně trvá na tom, že "Rusko je třeba chápat", ať už jeho mocenská elita provádí cokoliv, a povolit mu nikdy nekončící výjimky ze všech mezinárodních pravidel dobrého soužití.

P.S. Místo původní zrušené schůzky Merkelové s Putinem, která byla kvůli "opoždění" ruského prezidenta zrušena, se schůzka nakonec uskutečnila v nočních hodinách po hlavním jednání summitu. ZDE.

0
Vytisknout
12690

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2014