Svět ignoruje epidemii eboly

18. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Spojené státy a Velká Británie vydaly vážná varování, že svět ponese odpovědnost za velké ztráty na životech v západní Africe i po širším světě, pokud nebude adekvátně reagovat na epidemii eboly.

Světová zdravotnická organizace přiznala, že v důsledku své nekompetentnosti nezvládla první etapy epidemie eboly v západní Africe. Americký ministr zahraničí John Kerry varoval, že nečinnost světa v této věci může vést k tomu, že se ebola stane celosvětově nezvládnutelnou nemocí jako HIV nebo obrna.

Kerry kritizoval, že státy ignorují apel OSN, aby poskytly na akce proti ebole 1 miliardu dolarů. Apeloval na světové politiky, aby poskytly peníze, vrtulníky a léčebná centra.

Kerry poukázal na to, že země jako Rusko a Čína na hrozbu eboly skoro vůbec nereagovaly.

Britský premiér David Cameron se obrátil písemně na Hermana van Rompuye, předsedu Rady Evropy, aby přiměl šéfy států EU, aby souhlasili s darem ve výši další 1 miliardy euro a aby do měsíce vyslaly do západní Afriky 2000 zdravotníků z Evropy.

Organizace Lékaři bez hranic varovala, že dosavadní mezinárodní přísliby nemají na šíření epidemie eboly žádný dopad. Generální tajemník OSN Pan Ki-moon ostře kritizoval mezinárodn íspolečenství, protože na jeho apel o 1 miliardu dolarů na boj proti ebole se zatím sešlo pouze 100 000 dolarů.

Kofi Annan, bývalý generální tajemník OSN, uvedl, že je "trpce zklamán" reakcí mezinárodního společenství, která by byla naprosto jiná, kdyby krize vznikla na Západě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8774

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2014