Druhé kolo senátních voleb:

ČSSD získala jen 10 mandátů, vládní koalice si ale většinu udrží

18. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

ČSSD získala v Senátu jen 10 mandátů z 19, které obhajovala. Hnutí Ano získalo 4 mandáty, KDU-ČSL také 4, koalice KDU-ČSL se Stranou zelených 3 mandáty. Volební účast byla 16,67 procent voličů.

Na Slovácku byl do Senátu zvolen miliardář Ivo Valenta, zakladatel loterijního holdingu Synot. Ve Zlíně porazil František Čuba (SPO), bývalý šéf JZD Slušovice, Alenu Gajdůškovou (ČSSD). Milan Štěch za ČSSD na Pelhřimovsku porazil zpěváka Ivo Jahelku z TOP 09. Bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, nominovaný KDU-ČSL a Stranou zelených, porazil šéfa pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze (ODS). V Praze 9 porazila Zuzana Baudyšová (Ano) dosavadního senátora za ODS Tomáše Kladívka. V Praze 5 porazil advokát Václav Láska (KDU-ČSL, SZ) někdejšího ředítele Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka (ODS). Na Kladně zvítězil Jiří Dienstbier (ČSSD) nad Michaelou Vojtovou z TOP 09. V Lounech zvítězila tamější starostka Zdeňka Hamousová (Ano) nad ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD). Na Přerovsku prohrál ministr dopravy Antonín Prachař (Ano), zvítězila tam Jitka Seitlová (KDU-ČSL-SZ). TOP 09 nezískala jediného senátora, ODS získala jednoho, respektive 2 (druhého v koalici s Korunou českou).

Nejvíce senátorů má nyní ČSSD (35), pak ODS (13, případně 1 se společným kandidátem s KČ a Svobodnými v Plzni) a KDU-ČSL (8, případně 11, počítáme-li i zastupitele zvolené za KDU-ČSL a SZ), dále ANO (4). Po dvou senátorech mají Severočeši a TOP 09.

0
Vytisknout
8684

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2014