Gaza: Izrael oznámil rodinám 31 rukojmích, že jsou mrtví, Hamás uvažuje o dohodě o příměří

7. 2. 2024

čas čtení 7 minut
 
Podle Kataru se Hamás staví k návrhům "obecně pozitivně", zatímco tlak na Netanjahuovu vládu kvůli řešení krize roste

 
Izrael oznámil, že informoval rodiny 31 osob zadržovaných na území od 7. října, že jejich příbuzní jsou mrtví. Tato zpráva přišla v době, kdy katarský premiér uvedl, že Hamás "obecně pozitivně" reagoval na návrhy dohody, která by vyměnila přerušení bojů a propuštění palestinských vězňů za návrat dalších rukojmích.

Počet mrtvých odpovídá více než pětině ze zbývajících 136 rukojmích zadržovaných v Gaze, podle dostupných informací shromážděných izraelskou armádou, a přichází v době tlaku na vládu Benjamina Netanjahua kvůli jejímu postupu v rukojmí krizi.

Korespondent pro izraelskou televizi Kanál 11 sdělil  v neděli, že arabští diplomaté údajně komunikují přímo s izraelským ministrem Bennym Gantzem a nikoliv s premiérem Netanjahuem, protože vnímají Gantze jako "odpovědnou dospělou osobu v izraelské vládě".



 
Katarský představitel Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, jehož země působí jako prostředník mezi oběma stranami, v úterý uvedl, že reakce Hamásu na návrhy vypracované USA a Izraelem a předložené před více než týdnem "vzbuzuje optimismus", ale řekl, že nebude zacházet do podrobností.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken, který hovořil s katarským premiérem na své páté cestě po regionu od útoků ze 7. října, uvedl, že o reakci Hamásu bude s Izraelem jednat ve středu.

"Ještě je třeba udělat spoustu práce, ale nadále věříme, že dohoda je možná, a dokonce nezbytná," řekl Blinken. "Budeme i nadále využívat všechny dostupné prostředky k dosažení prodlouženého příměří, během něhož budou rukojmí z Gazy propuštěni. Dosažení dohody o rukojmích je nejlepší cestou k rozšíření příměří."

Prohlášení Hamásu se týkalo "komplexního a úplného příměří, které ukončí agresi proti našemu lidu". Izrael již dříve vyloučil trvalé příměří a předpokládá se, že navrhoval přestávku v bojích v délce 40 dnů.

Jádro jednání se odvíjí od toho, zda existují záruky, implicitní či explicitní, že prodloužené příměří se stane trvalým, a zda počet palestinských vězňů, kteří budou pravděpodobně propuštěni, odpovídá požadavkům Hamásu na téměř úplné vyprázdnění věznic. Sporný je také budoucí status a přítomnost izraelských sil uvnitř Gazy během příměří.

Zpráva o tom, že 31 rukojmích zemřelo, se poprvé objevila v důvěrné interní izraelské zprávě, která unikla do New York Times. Osud dalších 20 osob je rovněž sporný vzhledem k nepotvrzeným informacím, že mohly rovněž zemřít během svého zajetí, uvedla zpráva.

Počet 31 osob později potvrdilo Fórum rodin rukojmích a pohřešovaných, které zastupuje rodiny zajatců. "Podle oficiálních údajů, které máme k dispozici, je obětí 31," uvedlo v prohlášení.

Zdá se, že odhalení, že tolik zbývajících rukojmích je mrtvých - což je vyšší počet, než se dříve uvádělo -, jistě zintenzivní kontrolu postupu Netanjahuovy vlády v této krizi, která vyvolala hněv mnoha rodin rukojmích.

Zatímco loni byla propuštěna přibližně polovina osob zajatých během útoku po uzavření dohody o výměně rukojmích za příměří, na jejímž základě byli propuštěni i palestinští vězni držení v izraelských věznicích, jednání o druhé dohodě se táhnou již několik týdnů.

Okolnosti smrti rukojmích zůstávají nejasné, izraelské úřady naznačují, že k mnoha z nich došlo 7. října během vpádu Hamásu do jižního Izraele, při němž bylo zabito 1 200 lidí.

Celou záležitost zkomplikovalo to, že se v uplynulých měsících objevovaly kusé informace o rukojmích ze 7. října, přičemž rodinám některých z těch, o nichž se předpokládalo, že byli zajati živí, bylo později sděleno, že byli zabiti.

Není známo, zda přezkum Izraelských obranných sil znamenal, že Hamás držel těla všech osob, které byly považovány za mrtvé, aby o nich mohl v budoucnu vyjednávat.

V rámci pokračujících jednání o druhém, dlouhodobém příměří, která zprostředkovávají Katar a Egypt, by výměnou za palestinské zajatce byly propuštěny ženy, nemocní lidé, děti a staří zajatci, přičemž se očekává, že mrtvoly budou vyměněny později, pokud bude první fáze úspěšná.

Původně se předpokládalo, že Hamás loni v říjnu zajal více než 240 rukojmích, ale přesný počet se neustále upravoval.

Zatímco vysocí izraelští představitelé prohlásili, že jedním z cílů války je zajistit propuštění rukojmích prostřednictvím vojenského nátlaku, Hamás několikrát uvedl, že rukojmí zemřeli při izraelských úderech, avšak  tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

V průběhu konfliktu, který v Gaze zabil více než 27 000 Palestinců, IDF dosud zachránily jen jediného rukojmího, zatímco tři další - muže, kteří uprchli svým věznitelům v severní Gaze - izraelští vojáci zabili, když se blížili k izraelským pozicím.

Blinkenova návštěva přichází také v době, kdy v Egyptě rostou obavy z izraelských záměrů rozšířit boje v Gaze na oblasti u egyptských hranic, které jsou přeplněné vysídlenými Palestinci.

Mezitím bylo zveřejněno, že izraelská armáda začala vyšetřovat desítky incidentů, při nichž izraelští vojáci porušili vlastní předpisy chování IDF nebo porušili mezinárodní právo upravující konflikt, většinou při incidentech zahrnujících značné civilní oběti nebo ničení civilní infrastruktury.

Izraelský ministr obrany uvedl, že izraelská ofenzíva dosáhne města Rafáh na egyptské hranici, kam se uchýlila více než polovina z 2,3 milionu obyvatel Gazy, kteří nyní žijí ve stále nuznějších podmínkách.

Humanitární pozorovatelé OSN v úterý uvedli, že izraelský příkaz k evakuaci se nyní vztahuje na dvě třetiny Gazy a každý den vyhání další tisíce lidí směrem k pohraničním oblastem.

Egypt varoval, že izraelské rozmístění armády  podél hranice by ohrozilo mírovou smlouvu, kterou obě země podepsaly před více než čtyřiceti lety.

Egypt se obává, že rozšíření bojů do oblasti Rafáhu by mohlo vyděšené palestinské civilisty vytlačit za hranice, čemuž je podle svých slov odhodlán zabránit.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1515

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2024