Šéf OSN jmenoval nezávislou komisi, která bude hodnotit agenturu UNRWA v Gaze

7. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Šéf OSN Antonio Guterres v pondělí oznámil vytvoření nezávislého panelu, který bude hodnotit UNRWA, agenturu, která má za úkol pomáhat palestinským uprchlíkům.

UNRWA je pod palbou kritiky kvůli obvinění Izraele, že 12 zaměstnanců bylo zapojeno do útoku Hamásu na Izrael 7. října.

Více než tucet zemí, včetně Spojených států, Německa, Británie a Švédska, pozastavilo financování agentury.

Nový nezávislý panel povede bývalá francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová, která bude spolupracovat se třemi evropskými výzkumnými organizacemi, uvedla OSN ve svém prohlášení.

Cílem vyšetřování je "vyhodnotit, zda agentura dělá vše, co je v jejích silách, aby zajistila neutralitu a reagovala na obvinění ze závažných porušení, pokud jsou učiněna".

Koncem března má panel předložit Guterresovi, generálnímu tajemníkovi OSN, průběžnou zprávu a koncem dubna závěrečnou zprávu, v případě potřeby s doporučeními pro "zlepšení a posílení" mechanismů agentury.

Izraelský ministr zahraničí Israel Katz poblahopřál OSN k vytvoření tohoto panelu.

"Předložíme všechny důkazy, které zdůrazňují vazby @UNRWA na terorismus a jeho škodlivé účinky na regionální stabilitu," napsal Katz na Twitteru X.

"Je nezbytné, aby tento výbor vynesl pravdu na světlo," dodal.

Tato nová komise však není pověřena vyšetřováním konkrétních obvinění, která Izrael vznesl proti zaměstnancům UNRWA, o nichž tvrdí, že byli zapojeni do útoku Hamásu.

Spíše se tak děje v rámci interního vyšetřování, které sama Organizace spojených národů zahájila minulý měsíc poté, co proti ní byla vznesena první obvinění.

"Doufáme, že dárci si jasně všimli rychlého jednání generálního tajemníka... abychom se postavili čelem k problémům, které mohou existovat," řekl mluvčí OSN Stéphane Dujarric.

Útok Hamásu ze 7. října měl za následek smrt asi 1 160 lidí, většinou civilistů, podle údajů agentury AFP založených na oficiálních údajích.

Premiér Benjamin Netanjahu minulý týden řekl, že agentura OSN byla "totálně infiltrována" skupinou, která vládne Gaze od roku 2007.

Izrael slíbil, že zlikviduje Hamás, a zahájil masivní vojenskou ofenzívu, která v Gaze zabila nejméně 27 478 lidí, většinou žen a dětí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví ovládané Hamásem.

Evropskými skupinami, které se podílejí na tomto nezávislém hodnocení UNRWA, jsou Institut Raoula Wallenberga ve Švédsku, Institut Chr. Michelsena v Norsku a Dánský institut pro lidská práva.

UNRWA je zkratka pro Agenturu OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1257

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2024