Ukrajina může obdržet střely, které zasáhnou Moskevskou oblast

7. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Dodávka stíhaček F-16 na Ukrajinu, na které se západní země dohodly se Spojenými státy, slibuje ruskému generálnímu štábu nový bolehlav. Stíhačky, na jejichž dodávce se dohodly Dánsko, Nizozemsko, Norsko a Belgie, budou vybaveny střelami s doletem až 500 km, uvedl v pondělí velitel společných sil ozbrojených sil Ukrajiny Serhij Najev.

Podle z-kanálů se pravděpodobně bavíme o střelách AGM-158 JASSM, které vyrábí americký koncern Lockheed Martin, jsou naváděny satelitní navigací a mají také optoelektronický systém, který umožňuje přesně zasáhnout cíl. Dosah těchto střel umožní dosáhnout Tuly (vzdálenost 453 km) při odpálení od hranic Charkovské oblasti. A start od hranic Sumské oblasti pokryje také předměstí Moskvy, včetně dálnice Rublevo-Uspenskoye, kde se nacházejí venkovské domy ruské elity a prezidentská rezidence Novo-Ogarevo (490 km).

F-16 se střelami dlouhého doletu umožní ukrajinským obranným silám "dosáhnout ještě většího úspěchu na bojišti a osvobodit území od nepřítele," řekl Najev.

Ukrajina již od západních spojenců obdržela malý počet raket ATACMS s doletem až 160 km a také britské střely Storm Shadow s doletem asi 300 km v exportní verzi. Ukrajina od května loňského roku žádá o německé střely Taurus s doletem 500 km, schopné létat v extrémně malých výškách (asi 50 m), a proto pro radar prakticky "neviditelné". Německé orgány se však neodvážily tuto žádost podpořit s odkazem na skutečnost, že Spojené státy se rovněž zdržují předání verzí ATACMS s dlouhým doletem (300 km). V lednu Spolkový sněm poměrem hlasů 485 ku 178 zamítl rezoluci o předání Taurusů Kyjevu.

Celkem Ukrajina obdrží několik desítek F-16, se kterými se piloti Ozbrojených sil Ukrajiny již učí létat na základnách v Británii, Spojených státech a Rumunsku. Dánsko plánuje přesunout 19 stíhaček do Kyjeva, ale zdržuje dodávky: Místo začátku roku 2024 se uskuteční ve druhém čtvrtletí. Nizozemsko souhlasilo s předáním 18 kusů a v únoru oznámilo plány na zvýšení tohoto počtu na 24.

První stíhačky F-16 se podle Newsweeku již mohly objevit na Ukrajině: S jejich pomocí se v prosinci loňského roku ozbrojeným silám Ukrajiny podařilo zničit sedm vojenských letadel ruských leteckých sil (včetně pěti stíhacích bombardérů Su-34) a také potopit velkou výsadkovou loď Novočerkassk na Krymu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1593

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2024