Vědci považují vlnu veder v západní Kanadě a na severozápadě USA za „nejextrémnější vlnu veder, jaká kdy byla zaznamenána“

5. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Dvojice klimatologů minulý týden uvedla, že rekordně vysoké teploty, které pustošily severozápad USA a západ Kanady – a které připravily stovky lidí o život a způsobily desítky požárů – představují „nejextrémnější vlnu veder v moderní historii“, píše Jake Johnson na webu commondreams.org.

 „Nikdy za posledních více než sto let, kdy se monitoruje počasí, nepadlo tolik teplotních rekordů s tak velkým rozpětím než během historické vlny vedra, ke které došlo v západní části Severní Ameriky,“ napsali meteorolog Bob Henson a bývalý zaměstnanec Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) Jeff Masters pro Yale Climate Connections.

„Není humbukem ani nadsázkou označit vlnu veder z minulého týdne za nejextrémnější vlnu veder, jaká byla kdy zaznamenána,“ argumentují oba výzkumníci.

„Jedinou srovnatelnou událostí je velká vlna veder, jež nastala v červenci 1936 na středozápadě USA a na jihu centrální Kanady. Ale ani tato událost se ve skutečnosti nedá srovnat s tím, k čemu v uplynulém týdnu došlo na severozápadě USA a v západní Kanadě.“

Hlavní koronerka v Britské Kolumbii uvedla, že její úřad od předminulého pátku obdržel téměř 500 zpráv týkajících se „náhlých a neočekávaných úmrtí“, z nichž mnohé byly způsobeny rekordními teplotami, kvůli kterým tento region v posledních dnech trpěl.

Obyvatelé vesnice Lytton v Britské Kolumbii – která v úterý zaznamenala historicky nejvyšší teplotu v Kanadě, to jest 49,5 stupně Celsia – museli být ve středu evakuováni, neboť oblast zasáhl požár, který malé město rychle zachvátil, zatímco ničil budovy a domy.

„Naše nebohé městečko Lytton je pryč. Členové naší komunity přišli o všechno,napsala ve facebookovém příspěvku správkyně místní školy Edith Loring-Kuhanga.

Henson s Mastersem považují Lytton, který byl z 90 procent zničen požárem, za „komunitní poutač otřesné vlny veder“.

Historik Christopher Burt, který se zabývá počasím, těmto dvěma vědcům sdělil, že „jde v regionu o nejneobvyklejší extrémní teplotní jev, k němuž kdy od začátku měření teplot došlo – a to kdekoli na planetě“. Burt dodal, že se s touto vlnou veder nedá nic srovnat.

Vědci již dlouho předpovídali, že obdobné vlny veder – jež nyní spalovaly severozápad USA a západ Kanady – se budou po celém světě vyskytovat častěji a intenzivněji, protože planeta se bude i nadále oteplovat v důsledku pokračujících emisí skleníkových plynů, které zachycující teplo.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

2
Vytisknout
5944

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2021