Bannon: Setkání Trumpova týmu s Rusy v Trump Tower bylo zradou

3. 1. 2018

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Donald Trump v prohlášení, které vydal Bílý dům, ostře zaútočil na Steva Bannona:
"Steve Bannon nemá nic společného ani se mnou, ani s mým prezidentským úřadem. Když byl vyhozen, přišel nejen o své zaměstnání, ale taky zešílel. Steve byl zaměstnanec, který pro mě pracoval až poté, co jsem už získal nominaci tím, že jsem porazil 17 kandidátů, často charakterizovaných jako nejtalentovanější, jaké kdy shromáždila Republikánská strana."

Kritikové ale poukazují na Trumpův tweet ze 17. srpna 2017, v němž Trump napsal: "Chci Stevu Bannonovi poděkovat za jeho služby. Stal se součástí mé kampaně během mé kandidatury proti Prolhané Hillary Clintonové. Bylo to vynikající. Díky, S."

Komentátoři poukazují na to, že Bannon byl spojníkem mezi Trumpem a jeho voličskou základnou. Proto mu nynější konflikt velmi uškodí.

Zdroj v angličtině ZDE

* * *

Steve Bannon, bývalý stratég Donalda Trumpa, charakterizoval setkání Trumpova syna se skupinou Rusů v Trump Tower během prezidentské kampaně r. 2016 jako "zrádné" a "nevlastenecké". V knize autora Michaela Wollfa Bannon varuje, že vyšetřování spikutí Trumpova týmu s Rusy se soustředí na propírání špinavých peněz a předpověděl: "Rozbijí Dona Juniora v celostátní televizi jako vajíčko."

Wolffova kniha nazvaná Fire and Fury: Inside the Trump White House (Oheň a zuřivost: Uvnitř Trumpova Bílého domu) je založena na více než 200 interviewech s prezidentem a jeho vnitřním kruhem spolupracovníků. Wolff odhaluje situaci v Bílém domě, který se potácí od jedné vážné krize k druhé uprostřed trvalých neshod a válek mezi jeho pracovníky. Dokonce i nejbližší Trumpovi spolupracovníci vůči němu vyjadřují pohrdání.

Michael Wollf: Donald Trump nechtěl být prezidentem

3. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta



Podle nové knihy novináře Michaela Wollfa očekávala Kellyanne Conwayová, šéfka Trumpovy předvolební kampaně,  8. listopadu 2016, že Donald Trump prezidentské volby prohraje. Totéž prý očekával samotný Trump. Jeho cílem nebylo zvítězit v amerických prezidentských volbách. Chtěl udělat kariéru v televizi a na to se prý hodí, aby předtím byl člověk neúspěšným prezidentským kandidátem.

Od samého začátku Trump nadával všem příslušníkům své předvolební kampaně, že "to vedou naprosto blbě".  Sám odmítl do prezidentské kampaně investovat cokoliv z vlastních peněz.

Donald Trump očekával, že až prezidentské volby prohraje, bude nesmírně slavný a budou ho považovat za Hillaryina mučedníka. Jeho dcera Ivanka a zeť Jared budou mezinárodními celebritami. Steve Bannon se stane šéfem hnutí Tea Party. Kellyane Conwayová bude televizní hvězda.

Volební vítězství Donalda Trumpa je šokovalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Rozhovor Britských listů 143. Srí Lanka - ráj na zemi?

29. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



V tomto předsilvestrovském a novoročním rozhovoru hovoří Jan Čulík s psychiatryní Kateřinou Duchoňovou a dokumentaristkou Dominikou Švecovou o jejich cestě na Srí Lanku. S fotografiemi Kateřiny Duchoňové. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. prosince 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Íránské protesty: Hanba mlčící Evropy

3. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Po pěti dnech hladových bouří v Íránu si bezpečnostní síly připsaly na konto již desítky zabitých. Avšak Evropa, kde se tak zuřivě diskutovalo o katalánských protestech, při nichž nikdo nezahynul, zatvrzele mlčí. Kritikové Obamovy dohody JCPOA, kteří namítali, že smlouva vytvoří hospodářské zájmy účinně bránící nové mezinárodní izolaci Teheránu v zásadě za jakýchkoliv podmínek, měli zřejmě pravdu. Těch pár mrtvých mezi poddanými režimu ajatolláhů, kteří nejsou spokojeni se skokovým zdražením základních potravin, zatímco země vede paralelně tři války - v Iráku, Sýrii a Jemenu - a je vážně podezřelá i z podpory afghánského Talibánu? Koho by zajímali, když se Airbus těší na zakázku za 44 miliard dolarů a Íránci také vlastní podíl v německé zbrojovce ThyssenKrupp AG. Jak údajně říkával Lenin: Kapitalisté nám dnes prodají provaz, na kterém je zítra oběsíme.

Ofenzíva asadistů v Idlíbu hrozí novou uprchlickou vlnou

3. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Probíhající režimní ofenzíva v provincii Idlíb se zaměřuje na poslední zbývající část povstaleckého území v severní Sýrii - a již na během nástupu zimy vyhnala z domovů desítky tisíc lidí. K tomu dochází v situaci, kdy pomoc pro vysídlené je vzácnější než kdykoliv předtím.

Babylon Berlin - vynikající seriál o Výmarské republice varuje před kořeny toho, co se může stát i dnes

2. 1. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Destabilizace, korupce a nespravedlnost vedou k vražedné diktatuře

Je obtížné psát pro české čtenáře o něčem, co nezažili a co jim předem nezlegitimizují česká média, která je uvrhla už téměř stoprocentně do virtuální reality, kdy drtivá většina českého národa žije ve srovnání s vnějším světem v absolutní fikci, nemající vůbec žádnou vazbu na skutečnost.

(Ohromeně zírám na reakci jakési čtenářky na Fóru Novinek pod článkem o tom, že papež František v novoročním projevu apeloval na veřejnost, že je její povinnost pomáhat uprchlíkům. Podle čtenářky prý je papež "izolován" a "nic neví o situaci v Evropě, o vraždách páchaných uprchlíky a o muslimských no-go zónách". Chudinka čtenářka netuší, že nic takového neexistuje,  je lživými českými médii úplně zpitomělá. Papež František je o hodně lépe informován než ona. Jenže lidi si nedají říct.)

O placatosti Země a o vzdělání

2. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Chtěl jsem napsat, že žasnu, ale už vlastně nežasnu… kdo může žasnout dnes, že se zrovna dnes stala mediálním tématem placatost Země? Dnes je přece legitimní mít názor, jakýkoli. Tím ve 21. století postupně retardujeme pod úroveň středověku. Ve středověku, kdy např. vznikly první univerzity (za všechny jmenujme univerzitu v Oxfordu, založenou na začátku 11. století), bylo vzdělání naprosto elitářské a vyžadovalo fundovanou disputaci.

Přečetli jsme:

Agrofert podal stížnost na průběh vyšetřování OLAF v kauze Čapího hnízda, sdělil mluvčí holdingu

3. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Veřejnost se ale s obsahem zprávy OLAF pravděpodobně neseznámí. Ministerstvo financí by ji podle Městského státního zastupitelství v Praze nemělo zveřejňovat. Městské státní zastupitelství v úterý převzalo k posouzení zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům od Nejvyššího státního zastupitelství.

Celý článek: ZDE

PŘEČETLI JSME:

Lžemi vrhají manipulátoři Čechy do paralelních světů pro peníze a moc

2. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Ozve se víc lidí proti této hrozbě? Pomohlo by, kdyby se v ČR trestaly verbální trestné činy, jako je vyvolávání nenávisti vůči menšinám. Proč to nejde?

Apolena Rychlíková:

Když člověk sleduje, jakým způsobem se dnes některé skupiny mocných podílejí na vzniku paralelních světů, kde se skutečné problémy ignorují a ty neskutečné uměle vytvářejí, těžko uvěřit, že by to nedělaly naschvál, že by to nebyla hra, v níž se každé slovo váží tak, aby v celku utvářelo nenávistnou propagandu.  

Jen kvůli těm, kteří kumulují moc a kapitál, kteří utvářejí mediální prostor a úspěšně zneužívají nejistoty nás ostatních a přetavují ji v paranoidní nenávist, žijeme ve zcela oddělených světech. Politika se pro Okamuru, Ovčáčka, Zemana, Klause mladšího nebo Babiše stala jen závodem, v němž si plně saturovaní lidé hledají obětní beránky, aby mohli zůstat u moci. Z médií jako TV Barrandov, Parlamentní listy, MF Dnes, Prima nebo Nova ta touha vydělávat na rozeštvávání úplně čiší.

Jednou z cest nápravy by mohlo být důsledné odhalování těch mocenských struktur, které ze stávajícího naladění těží. To jsou totiž ti opravdoví společenští paraziti.

Zdroj ZDE
 

Mají Spojené státy podíl na nepokojích v Íránu?

2. 1. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Masové protivládní protesty v Íránu nemající obdoby od zelené revoluce v roce 2009 si podle lokálních médií vyžádaly již nejméně dvanáct obětí, přičemž stovky lidí byly zatčeny. Americký prezident Donald Trump dlouho neotálel a odsoudil zkorumpovaný režim v Teheránu, jenž podle jeho mínění prohýřil národní bohatství, aby mohl v zahraničí financovat teroristy. Přestože je nespokojenost tisíců Íránců, kteří v ulicích velkých měst vyjadřují nespokojenost s inflací, vysokými cenami a snížením či odstraněním vládních dotací, naprosto oprávněná, Bílý dům by se při kritice těchto nešvarů měl v prvé řadě sám chytit za nos.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

29862

Boston: Miluj svého (muslimského) souseda jako sebe samého

30. 12. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Pár postřehů na doplnění asi čtyřicítky fotografií z předvánočního a vánočního Bostonu.

Známý holandský politolog Cas Mudde (který se svého času zabýval hodně i českou a středoevropskou problematikou, nyní působí na jedné americké univerzitě a právě vydal knihu o americké ultrapravici) varuje, že extremně fašistické názory a tupá blbost, kterou šíří Donald Trump z prezidentského úřadu, existuje v Americe bez jeho přičinění, on je pouze legitimizoval a znormalizoval (podobně, jako to v ČR dělají Zeman, Okamura, Babiš a nyní skoro všichni politikové) a že americký fašismus bude existovat i po jeho odchodu. Jiní varují, že nesmírně znepokojující jsou polovojenské americké organizace pravicových radikálů (podobně jako v ČR, kde proti nim nikdo nic nepodniká) - že to je přímá cesta k pravicové diktatuře.

Shodou okolností cestuji do USA jen na západní a východní pobřeží, tentokráte do Bostonu, a s atmosférou bigotnosti a hlouposti, jaká je zřejmě charakteristická pro mnohé jižanské státy a "prostředek" USA, a jako šíří například Murdochova televize  Fox News, se tam vůbec nesetkávám.

Naopak, stejně jako letos na jaře při pobytu v Los Angeles, jsem si znovu potvrdil, že v Kalifornii i v Massachusetts je atmosféra multikulturalismu, tolerance a všeobecné demokratické slušnosti tak hluboce zakořeněná, na rozdíl od střední Evropy, že si myslím, že bude nesmírně obtížné ji zlikvidovat. Mám optimistický pocit, že se Amerika prostě nedá.

Mou zkušeností z letošních Vánoc v Bostonu je, že se s vámi dávají v metru a na ulici lidi přátelsky do řeči. Nebo vám jen tak na ulici sami od sebe přejí hezké Vánoce.

No podívejte se na obrázky. Jsou s komentáři pod těmito dvěma krátkými předvánočními videi, když si rozkliknete článek:

Ten saxofonista, co jste ho v Bostonu před Vánoci natočili, mi nahrál českou hymnu na moji peformanci, s kterou jsem chtěl nadzvednout české fašouny, zakládající si na tom, že jejich hymnu může hrát jen "čistý, bílý Čech", píše z Bostonu Milan Kohout. Video ZDE


 

Washington Post o nacionalismu ve Skotsku i jinde

2. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Moudrá slova v deníku Washington Post. Existuje obrovský rozdíl mezi otevřeným, občanským post-nacionalistickým  nacionalismem ve Skotsku a nepříjemným, uzavřeným a xenofobním nacionalismem Donalda Trumpa či brexitu:


"Nacionalismus dokáže osvobodit, nebo zotročit: dokáže rozbít impérium nebo přimět masy, aby páchaly strašlivé zlo: dokáže osvobozovat i utlačovat. Avšak dnešní skotský nacionalismus nedělá ani to, ani ono.

Dnešní skotský nacionalismus není vražedný jako IRA, ani rasistický jako fašismus, vůbec ne. Dnešní skotský nacionalismus také neusiluje o politickou a kulturní autonomii jen pro věc  samu tak, jak o ně například usilovali Češi za habsburského mocnářství, anebo jak o ně dnes usilují ukrajinští nacionalisté.

Skotsko je post-nacionální nacionalismus: je to nacionalismus, jemuž nejde o to, kdo vládne, ale o to, jak systém vlády vypadá v praxi. Je svým vlastním způsobem pokojný a krásný, ale nikdo by za něj nezemřel."

Až 60% azylantů v Německu pracuje jako odborná pracovní síla

2. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Až 60% azylantů v Německu pracuje jako odborná pracovní síla,? píše na Facebooku Jaroslav Miko.
Před dvěma lety jsem zde čelil kritice a výsměchu, kdy jsem i v souvislosti s migrační vlnou psal o tom, že Německo se rozhodně ekonomicky nezhroutí. Ve skutečnosti Německo dokonce ohlásilo největší přebytek státního rozpočtu za celou svou novodobou historii.

To jsou právě ta reálná čísla a informace o stavu věcí, které si v Česku jen s obtížemi derou cestu k široké veřejnosti. Nemalá část české společnosti pak zažívá například rozčarování z výsledků voleb v západní Evropě, které jsou v přímém rozporu s tím, jaká představa o uprchlicích v Česku převládá.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Írán: Už 21 civilistů bylo usmrceno při potyčkách s policií

2. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Dalších devět mrtvých, demonstrace pokračují. Celkem už bylo při protivládních demonstracích v Íránu, které se rozšířily po celé zemi, usmrceno 21 osob.


Demonstranti ignorovali varování úřadů, aby přestali demonstrovat, jinak je zasáhne "železná pěst". Dochází ke scénám, které jsou stále násilnější.

Proč nepodpoří západní feministky Palestinku Ahed?

2. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Šestnáctiletá Palestinka Ahed Tamimi, která byla zatčena poté, co byla nafilmována, jak fackuje izraelského vojáka, byla obžalována z útoků na bezpečnostní jednotky, z pobuřování a z házení kamení.

Videozáznam Ahed Tamimi, který se před čtrnácti týdny virálně rozšířil na sociálních sítích, vyvolal opačné reakce od Izraelců i od Palestinců, a kampaň za její propuštění.

Ahedina matka Nariman Tamimi, která údajně incident živě vysílala na internetu, byla také obžalována z pobuřování.

"Proč nepodpoří západní feministky Palestinku Ahed?" ptá se televize Al Jazeera.  

Hledá se nástupce Václava Havla aneb K čemu je vlastně prezidentský úřad?

29. 12. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zhlédl jsem rozhovor s bývalým osobním tajemníkem exprezidenta Václava Havla Vladimírem Hanzelem a opět jsem se dozvěděl, že nám dnes Václav Havel naléhavě chybí. Připadá mi komické, jak se někteří z nás neustále snaží vyvolávat duchy značně retušované minulosti, doufajíce, že se dění v zemi pod Řípem, potažmo ve světě obrátí k lepšímu, najde-li se důstojný nástupce Tomáše Garrigue Masaryka a Václava Havla. Je to samozřejmě nesmysl, protože křečovitě udržovaná mytologie o morálních výšinách prezidentského stolce je alespoň v mých očích směšnou atrapou našich vlastních mindráků a slabin.

Britové demonstrují proti astronomickému zvyšování železničního jízdného na zprivatizované železnici

2. 1. 2018

čas čtení 1 minuta




Železnice, jako skoro všechno v Británii za vlády konzervativců, tedy školy, univerzity, zdravotnictví, policie a vězeňství, jsou v pokročilém stavu rozkladu. Jízdné na železnici je astronomické, přitom je železniční doprava nepříjemná a nespolehlivá. V sedmimilionovém Londýně trpí cestující dojíždějící do práce v přeplněných vlacích, kde je místo jen k stání, zatímco velká část vlaků jezdí pozdě nebo bývá zrušena.

Demonstrace vyvolalo pravidelné, novoroční zvýšení železničního jízdného, které je letos pro dlouhodobé jízdenky celých 3,6 procent, je to daleko vyšší zvýšení než inflace.

Pro informaci: měsíční železniční jízdenka na vzdálenost 90 km z londýnského nádraží St. Pancras směrem na jihovýchod Anglie stojí 14 500 Kč. Od roku 2010 stouply ceny železničního jízdného v Anglii o cca 40 procent. Cestující si stěžují, že jezdí v přeplněných, nespolehlivých, čtyřicet let starých vlacích.

PŘEČETLI JSME:

Proč se většina českého národa pořád tolik bojí?

1. 1. 2018 / Jiří Pehe

čas čtení 2 minuty




Když se ale tak daří a dokonce prý „bude líp“, proč se tedy většina národa tolik bojí? Proč u nás vítězí (na rozdíl od západní Evropy, kde jen posílily) politické strany a hnutí, které obchodují se strachem z migrantů, Evropské unie, globalizace a vlastně všeho cizího? Kde se stala v našem národním pelíšku chyba?

Za malebným obrázkem ekonomicky prosperující země, se skrývají jevy o poznání méně pozitivní, o kterých politici neradi mluví. Netýká se to přitom nezbytně jen největší spotřeby některých návykových látek na světě, chátrající dopravní infrastruktury, nevýkonné byrokracie, excesů soudní i policejní moci, ubohé politické kultury, nebo skutečnosti, že v údajně prosperující zemi je téměř milión lidí v exekuci.

Česká republika je tím, co ze společného státu „zbylo“. Je to společnost krčící se ustrašeně ve své kotlině.

(Pod)průměrnost ve srovnání s prudce pádícím světem je doprovázena sebeuspokojením společnosti provinciálně ponořené do sebe. V televizích se pořád dokola promítají „ikonická“ díla české seriálové i filmové tvorby (z nichž si národ vylovil svoje oblíbené „hlášky“). Společnost je většinově vystavena nekonečnému oblbujícímu proudu „estrádní“ popkultury, jejíž „špičky“ neobstojí ani ve srovnání s tím, s čím je člověk konfrontován třeba na newyorské ulici. Je zcela symptomatické, že nejúspěšnějším českým uměleckým žánrem je pohádka.

To vše je paradoxně doprovázeno jakousi neoficiální, zcela falešnou ideologií národní výjimečnosti.

Přišel čas dospět! Je třeba se vážně zamyslet, jak se dostat z ubíjející národní průměrnosti a strachu ze světa.

Existují příklady srovnatelně velkých zemí, které to dokázaly, a staly se synonymy technologické inovativnosti, vynikajících kulturních počinů, skvělého vzdělání. Možná bychom si měli vzít z nich vzít příklad.


Celý článek ZDE
 

Krájení salámu

29. 12. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Na jednání vlády nebude připuštěn šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (to je ten úřad, který kontroluje vládu, ministerstva atd.). To má logiku - ještě by vládu kontroloval!

Účast kohokoli dalšího na jednání vlády je jen na pozvání předsedy Babiše (dříve mohl pozvat kterýkoli ministr a souhlas dávala vláda jako celek).

V zápise z jednání vlády se už nebude uvádět, jak který člen vlády konkrétně hlasoval. Ze zasedání vlády se nebude vydávat tisková zpráva pro veřejnost (k čemu je nám tá transparentnosť? Vládneme, nerušiť!).

Guardian: Pětadvacet let Bratislavy jako hlavního města nezávislého Slovenska

1. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

K pětadvacátému výročí vzniku nezávislého Slovenska publikoval na Nový rok deník Guardian rozsáhlejší profil  Bratislavy jako hlavního města nezávislého Slovenska. Zaznamenává dynamický rozvoj města, jemuž se víceméně daří překonat problémy s dopravní obslužností, absencí řádné strategie zástavby a problémů vzniklých v komunistické éře. Město má rychle rostoucí ekonomiku, založenou na technologických a mediálních firmách.

Článek je ZDE

Bývalý europoslanec za Stranu zelených Cohn-Bendit očekává odchod Polska, ČR a Maďarska z EU

31. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



Brexit bude mít i pozitivní dopady, argumentuje bývalý německý europoslanec za Stranu zelených Daniel Cohn-Bendit. Mohl by vést ke "zdravému zeštíhlení EU". Brexit by měl být vzorem pro Polsko, Maďarsko a ČR, které nechtějí spolupracovat s Bruselem. Tyto země by měly mít možnost odejít z Evropské unie, pokud se nechtějí podílet na její plánované restrukturalizaci. Vzorem pro to by měl být brexit.

Cohn-Bendit předpovídá, že nyní, 14 let po vstupu středoevropských zemí do EU, "dojde k jejich odchodu". V budoucnosti totiž sníží země eurozóny své dosud miliardové dotace pro všechny tyto nové členské země, které nesdílejí princip solidarity. Pak v těchto zemích dojde k vzniku hnutí požadujícího odchod z EU.

Vedlo by to k "zdravému zeštíhlení Evropské unie", konstatuje Cohn-Bendit. Budoucí vztah se středoevropskými zeměmi, které odejdou z EU, by mohl být založen na principech brexitu.

Podrobnosti v němčině ZDE


Vánoční čtení:

Za trochu lásky...

24. 12. 2018 / Jiří Dědeček

čas čtení 2 minuty

Když jsem odbočoval z Plzně na Čistou,
potkal jsem se s mladým neonacistou.
Měl napsáno 'Praha' fixem na lístku,
pod paží ved mladou neonacistku.

Jindy sice nerad beru stopaře,
těmhle dvěma však jsem viděl do tváře,
a byly to ještě děti docela,
on maličko smrděl, ona voněla.

Když se naklonila, že si zapne pás,
uviděl jsem věci, že mě přešel mráz:
v uších měla zlatý křížky hákový
a na prsou modrý, taky takový.

Pro mě jsou to, pravda, mrtvý symboly,
ať si je tetuje, kdo chce, kamkoli,
symboly jsou mrtvý, ale, buď jak buď,
když je holce šestnáct, tak jí krášlí hruď.

Nežli jsem jí stačil vyjevit svůj cit,
zeptal se ten chlapec, jestli nejsem žid,
jestli nejsem cikán, jestli nemám AIDS,
že bysem moh' taky nosit hakenkrajc.

A já jsem řek': vole, jde tu o omyl,
já jsem jednak Rom a jednak židomil,
mimo AIDS mám lepru, syfla, choleru,
nemysli si, že se z tebe poseru.

Když mě její kudla škrábla do čela,
ani přesně nevím, co to křičela,
helma se jí svezla trošku ke straně,
vypadala tak ňák dětsky, bezbranně.

Řekla, že má držka žádá plastiku,
tak mi tam teď jizvy tvoří svastiku,
snad se časem ztratí nebo zahojí,
jedno nebo druhý, nebo obojí.

Na světě to chodí jako u blbejch,
jen se zrodí symbol, už je z něho cejch,
jeden radši Sládka, druhej Nerudu,
já už ale asi jinej nebudu.

Odjakživa dělám chybu velikou - -
příroda je u mě nad politikou,
kde jsou všechny kříže, srpy, kladiva,
když se na mě takhle holka podívá?

Když se na mě koukne blíž a ještě blíž,
zabolí mě vlastní nalomenej kříž,
kterej se mi tímto vrazil do tváře,
ano, mládí, mládí, to se se mnou nepáře.

Když jsem odbočoval z Plzně na Čistou,
potkal jsem se s mladým neonacistou.
Měl napsáno 'Praha' fixem na lístku,
pod paží ved' mladou neonacistku.

Ona měla botku plíškem podbitou,
on šel bos a s hlavou odkrytou,
z toho je snad jasný, jak se věci maj',
že za trochu lásky šli by světa kraj,
eins, zwei, drei ...

Íránský blogger: Lidi nechtějí, aby jim vládli kněží

31. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta



Potkin Azarmehr: "Predstavte si, kdyby téhle zemi vládli kněží. A zasahovali do všeho. Co by to bylo za stát. Lidi prostě v Íránu nechtějí vládu kněží. Zaměřují se přímo proti kněžím. Říkají, "My jsme nuceni žebrat, kněží si žijí v palácích." Touží po Íránu před rokem 1979, skandují hesla o šáchu Rézu Páhlavím, o muži, který Írán zmodernizoval, a dělají to v Khomu, ve svatém městě Khomu, v centru šiitské teologie. Skandují hesla o Páhlavím, o muži, který omezil moc kněžstva před tolika lety."  


Íránský prezident Rouhani: Lidé mají právo protestovat, nesmí to ale vést k násilí

31. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta




Ve svém prvním vyjádření od začátku rozsáhlých protestů v Íránu řekl íránský prezident Hassan Rouhani, že občané mají právo kritizovat a protestovat, nesmí to ale vést k násilí.

Ovšem íránské úřady mezitím zablokovaly Instagram a aplikaci pro sdílení zpráv, jejímž prostřednictvím se demonstranti po celé zemi organizovali. Varovaly, že osoby, které porušují veřejný pořádek, "zaplatí těžkou cenu". 

Dvě osoby přišly o život v provincii Lorestan na západě země, úřady popírají, že k tomu došlo v důsledku střetů mezi demonstranty a policií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Zapomenuté zásluhy stalinských vrahounů, čili O vymývání mozků za koncesionářské poplatky

29. 12. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Česká televize nyní pomáhá oslavovat klíčové postavy stalinského totalitního systému. Zakoupila a dabovala seriál Zapomenutí vůdci ZDE oslavující masového vraha a mučitele Felixe Dzeržinského, tvář prohitlerovské stalinské politiky Vjačeslava Molotova, vrchního glajšaltátora sovětského umění Andreje Ždanova nebo výkonnou ruku stalinského teroru Lavrentije Beriju (toho dokonce hned ve dvou pokračováních).

V Chebu v sobotu demonstrovalo TISÍC občanů proti odvolání starosty, který praktikoval "otevřenou radnici"

31. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

„Je to naprosto úžasné! Nepoznávám Cheb,“ komentoval sobotní pokojnou demonstraci Antonín Jalovec (VPM). O tom, že se chystá akce na jeho podporu, se dozvěděl ze sociálních sítí. „A pak mě organizátoři oslovili, abych pronesl nějaký projev,“ doplnil.

Pozvaný byl i nový starosta Chebu Zdeněk Hrkal (ANO). Ten ale nepřišel s tím, že diskuse na sociálních sítích vše vysvětlila. „Nemyslíme si ale, že by bylo vysvětlení dostatečné,“ řekl za organizační tým demonstrace Adam Utíkal. Setkání bylo podle něj reakcí na dění na chebské radnici. „Zejména na chování tehdy koaličního hnutí ANO,“ podotkl Utíkal.

Další podrobnosti: https://vary.idnes.cz/cheb-demonstrace-antonin-jalovec-zdenek-hrkal-adam-utikal-pmg-/vary-zpravy.aspx?c=A171230_170606_vary-zpravy_pkz

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v listopadu 2017

14. 12. 2017

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 73 628.36.    Výdaje na provoz Britských listů byly 63 853.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem listopadu 2017 160 913.20 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22314