KRIZE V BRITÁNII:

Fundamentalističtí stoupenci brexitu zuří. Zítra zřejmě bude Dolní sněmovna hlasovat o důvěře Mayové

14. 11. 2018

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Zuřivost stoupenců brexitu v Konzervativní straně se zintenzivňuje, jak listují 585 stránkami Dohody o odchodu Británie z EU. "Tohle je horší kapitulace, než jsme se obávali," řekl jeden z nich. Konstatují, že do čtvrtka do poledne dostane příslušný parlamentní výbor dostatečné množství dopisů, aby to vyvolalo hlasování o důvěře vládě premiérky Mayové!




Aktualizace: K osmé hodině večerní britského času vyšla premiérka Theresa Mayová z Downing Street po více než pětihodinovém (!!) jednání s členy své vlády a oznámila, že její kabinet návrh dohody o brexitu schválil. Neřekla, co v dohodě je, ani neinformovala, zda někteří její ministři hodlají odstoupit. Downing Street posléze na webu zveřejnil celý pětisetstránkový dokument návrhu dohody o odchodu Británie z EU.

Potíž je, že v Dolní sněmovně neexistuje podpora pro tuto dohodu. Fundamentalistická protestantská extremistická strana DUP ze Severního Irska už konstatovala, že dohodu v žádném případě nepodpoří. Na jejích poslancích závisí Mayová pro přežití své vlády. Dohodu nepodpoří také několik desítek fundamentalistických probrexitových poslanců Konzervativní strany. Mayová by musela získat podporu čtyřiceti až padesáti poslanců z Labouristické strany, což se nestane.

Pro stoupence brexitu je nepřijatelná podmínka EU, že Británie bude muset být členem evropské celní unie a dodržovat všechny její předpisy, aniž by měla právo o čemkoliv v Bruselu rozhodovat, dokud nebude jinak, třeba jaksi "technologicky", někdy v budoucnosti, vyřešena otázka celních kontrol na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou tak, aby hranice zůstala zcela otevřená. Brexitoví angličtí fundamentalisté požadovali právo pro Británii samotnou rozhodnout odejít z evropské celní unie, až se jí zachce, třeba jen pár měsíců po brexitu. Z této dohody vyplývá, že o odchodu Británie  z evropské celní unie nebude rozhodovat Británie, ale Brusel.

Brusel má právo veta!! To stoupenci brexitu NIKDY nepřijmou:

A během pětihodinového jednání britské vlády o této smlouvě bylo proti ní 11 z 29 přítomných ministrů:






Před dohodou o brexitu varovala ostře také skotská premiérka. Poukázala na to, že v této dohodě je výrazně ekonomicky zvýhodněno Severní Irsko, které totiž zůstává členem Evropské unie. Stává se tak přímým ekonomickým konkurentem znevýhodněného Skotska. Pro skotskou vládu je to nepřijatelné.



* * *


Fundamentalističtí stoupenci brexitu v Konzervativní straně zuří nad dohodou, kterou uzavřela Theresa Mayová s evropskou sedmadvacítkou. Znamená totiž, že bude Británie muset zůstat v evropské celní unii, ale nebude mít žádné rozhodovací pravomoci v EU. Její dohodu odmítají i labouristé a skotší nacionalisté.

Zatímco britská vláda stále ještě "jedná" o dohodě o brexitu (od 14 hodin!) poslanci Konzervativní strany berou věc do vlastních rukou:


0
Vytisknout
6653

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2018