Middleeasteye: Mohamed bin Salmán se snažil přesvědčit izraelského premiéra, aby zahájil válku v Gaze

15. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Podle zpravodajského serveru middleeasteye.net (MEE) si saúdskoarabští pohlaváři kvůli zavražděnému novináři Džamálovi Chášakdžímu nechali vypracovat mnohabodový krizový scénář, jehož cílem je zmírnit negativní politické a ekonomické dopady této kauzy na ropnou monarchii. Korunní princ Mohamed bin Salmán se měl podle zdrojů MEE v Saúdské Arábii pokusit izraelského premiéra Benjamina Netanjahua přesvědčit, aby zahájil válku proti radikálnímu hnutí Hamás v Gaze.

Konflikt v Gaze měl odvrátit pozornost amerického prezidenta Donalda Trumpa od vyšetřování Chášakdžího vraždy a zdůraznit stále pevnější spojenectví Saúdské Arábie a Izraele. MEE ovšem nedokáže nezávisle ověřit, zda izraelský vpád do Gazy, k němuž došlo tento týden, byl výlučně iniciován bin Salmánem.

Saúdští předáci prý také zvažují „neutralizaci Turecka všemi prostředky“, konkrétně podplacení tureckého prezidenta Erdogana či realizaci nákupu tureckých zbraní. Krizový scénář rovněž počítá s případnými americkými sankcemi. Ropná monarchie by se v takovém případě pokusila zdvojnásobit či ztrojnásobit ceny ropy a obrátit se na Rusko a Čínu jako na hlavní exportéry zbraní.

Více informací v angličtině ZDE

                                                                

0
Vytisknout
7355

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2018