Krize v Británii: Výsměch Mayové a rezignace ministrů

15. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Pro stoupence czexitu:

Stoupenec brexitu se v rozhlase rozplakal. "Omlouvám se. Co jsem to provedl své zemi?" Moderátor: "To není vaše vina. Je to vina těch, kteří vám lhali, že si polepšíte."




Dominic Raab, nedávno jmenovaný ministr pro brexit, politik českého původu, ve čtvrtek dopoledne odstoupil ze své funkce s tím, že "v dobré víře nemůže podpořit návrh dohody o odchodu Británie z EU". Brusel prý Británii "diktuje". Raabovi podle očekávání vadí, že o odchodu Británie z evropské celní unie bude rozhodovat podle této dohody Brusel, až se ujistí, že volná hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou je zajištěna jinak. Toto "jiné" zajištění volné hranice neexistuje a je velmi pravděpodobné, že Británie zůstane v evropské celní unii natrvalo.

Odstoupila také ministryně sociálních věcí Esther McVey s tím, že "dohoda neplní výsledky referenda". Z vlády Mayové také rezignovalo ve čtvrtek ráno několik ministerských náměstků.

Poslanci posílají žádosti specifickému parlamentnímu výboru, 1922 Committee, aby Mayová rezignovala a konala se volba nového šéfa Konzervativní strany a nového premiéra. Má-li tento proces být zahájen, musí parlamentní výbor dostat žádosti od 48 poslanců. Ve čtvrtek odpoledne se ukáže, zda této mety bylo dosaženo. 

Během parlamentní debaty, probíhající ve čtvrtek dopoledne v Dolní sněmovně, podpořilo plán Mayové jen sedm poslanců. 


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9008

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2018