Macron a Merkelová u příležitosti stého výročí války debatovali o evropské armádě

19. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Lídři Francie a Německa se v neděli sešli v Berlíně, aby si společně připomněli oběti evropských válek. Současně představili jednotnou frontu proti globálním turbulencím vyvolávaným Donaldem Trumpem.


Macron a Merkelová jsou oba oddanými Evropany s internacionalisty, kteří se staví na odpor vzestupu populismu, euroskepticismu a protiimigrantským silám v Evropě i Trumpovu americkému izolacionismu.

Zatímco si svět připomíná konec I. světové války před sto lety, Macron opakovaně upozornil na její hrůzy, aby podtrhl, že vzestup nacionalismu svět znova destabilizuje. Navrhuje vybudovat evropskou armádu jakožto symbol spojeného kontinentu.

Merkelová návrh podpořila, ačkoliv nizozemský premiér Mark Rutte v pátek prohlásil, že bezpečnost kontinentu může zaručit jedině NATO.

Klesající popularita obou lídrů ovšem dále snižuje pravděpodobnost realizace tak náročného projektu, jako je evropská armáda. V cestě mu stojí mimo jiné poválečná němcká nechuť vysílat bojové jednotky do zahraničí a fakt, že bojové mise musí schválit Bundestag.

Dalším velkým politickým testem pro Macrona i Merkelovou se stanou eurovolby v květnu 2019, kdy se jejich centristické strany střetnou s populisty a ultrapravičáky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7136

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2018