Spojenci truchlí po USA, v něž věřili

21. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Mezinárodní konference získala pohřební náladu, jak si spojenci uvědomují, že se již na Spojené státy nemohou spolehnout, píše Kori Schakeová.


Bezpečnostní fórum v Halifaxu mělo být shromážděním světových demokratických zemí, které se spojují za účelem vzájemné obrany. Fórum pořádané kanadským ministrem obrany letos probíhá krátce poté, co Donald Trump publikoval další tirádu proti Německu a Francii, která vyvrcholila nevídaným tvrzením, že Pařížané hovořili německy, dokud Američané neintervenovaly do obou světových válek. Spojenci truchlí po Americe, v niž věřili, zatímco se stává čímsi, nač se již nemohou spolehnout.

Početná kongresová delegace se snažila ujistit shromážděné, že si Amerika stále váží zemí, které sdílejí její politické přesvědčení nesou společná břemena. Avšak nikdo z přítomných nezastupoval hlavní politické síly v americkém zákonodárném sboru.

Nejde jen o to, že spojenci nemohou věřit ujišťujícím hlasům zevnitř americké administrativy. Jsou také unaveni cirkusem americké politiky a vyčerpáni solipsismem a dramatem, zklamáni netečností vůči problémům a politice kohokoliv jiného. Rezignovali ve světě bez americké inspirace a partnerství, ve světě postamerického mezinárodního řádu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8831

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2018