Belgická firma prodává Číně unikátní software využívaný vedením NATO

21. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Čína získala software využívaný plánovači NATO, což jí umožňuje vhled do způsobu plánování ve štábech aliance, upozorňuje George Allison.


Místní média informují, že firma Luciad se sídlem v Leuvenu prodává čínské vládě vysoce výkonný software využívaný ke sledování situace v reálném čase vojenským velením NATO.

Balíček zahrnuje program LuciadLightspeed rychle a přesně zpracovávající data v reálném čase, včetně informací získaných rychle létajícími objekty.

Software umožňuje vědět, co se děje v cílovém prostředí a využít tyto informace k porážce protivníka. Ve válce bývá situace tak proměnlivá, že se může změnit během několika sekund.

Podle vyjádření americké softwarové firmy Nvidia využívají plánovači zdroje jako záznamy z "bezpilotních létajících prostředků, satelitních snímků, radaru, senzorů, předpovědí počasí", přičemž tradiční software může při lokalizaci cílů z různých rychle se pohybujících objektů způsobit chyby velké "až 500 metrů".

Software společnosti Luciad dokáže analyzovat data a vytvořit vizuály rychlostí 100 kalkulací za sekundu, tj. 75 x rychleji, než jeho nejlepší konkurent, s přesností na 3 cm a v globálním měřítku."

Podle čínských zákonů musí zahraniční dodavatel pro armádu odhalit kompletní zdrojový kód úřadům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7285

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2018