ČR je skutečně Kocourkov. Mobilní operátor naúčtoval uživatelce 190 000 Kč za 200 Mb mobilních dat využitých v ČR

21. 11. 2018

čas čtení 5 minut

dTest: Co dělat, když po vás operátor požaduje statisíce za mobilní internet

Už vás někdy zarazila částka uvedená ve vyúčtování za telefon? Mávli jste nad tím rukou? Možná jste neměli, protože účtovaná suma nemusela být správná. S tímto problémem se musela vypořádat paní Andrea, která se na poradnu spotřebitelské organizace dTest obrátila s nevšedním problémem. Obdržela vyúčtování ve výši 190 000 korun.

Představte si situaci, kdy se vaše dítě nachází mimo domov a vy mu chcete umožnit přístup na internet. Aktivujete mu mobilní data. Přestože se na první pohled tento krok jeví jako rutinní záležitost, důsledky vás mohou nemile zaskočit. Dcera paní Andrey čerpala za účelem surfování na internetu mobilní data v rozsahu přibližně 200 MB. Ještě ten večer byla paní Andrea kontaktována s informací, že čerpané služby byly operátorem vyčísleny na částku 190 000 korun. Následně byla vyzvána, aby uhradila zálohu ve výši 90 000 korun. „Je běžné, že operátor si za mobilní data účtuje podstatně vyšší částky, dojde-li k jejich čerpání mimo Evropskou unii. V tomto případě však byla data čerpána na území České republiky. Přestože zde nebyl nasmlouván žádný datový tarif, byla částka vymáhaná operátorem dosti zarážející,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Obdržíte-li vyúčtování a částky v něm uvedené neodpovídají skutečnosti, můžete se bránit. Podle zákona o elektronických komunikacích máte právo vyúčtování u operátora reklamovat. Rozhodně se však vždy nemusí jednat o částky dosahující takové výše jako v případě paní Andrey. Reklamaci můžete uplatnit, pokud shledáte, že vyúčtování se jakkoliv odchyluje od nasmlouvaných sazeb. Co se týká způsobů uplatnění reklamace, nabízí se uplatnit ji buď osobně (například na pobočce či v sídle operátora), písemně, telefonicky anebo vyplněním internetového formuláře. „S reklamací se však nevyplácí otálet. Vyúčtování můžete napadnout pouze do dvou měsíců od chvíle, kdy jste jej obdrželi. Po uplynutí této lhůty se již operátor nemusí reklamací zabývat,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

Jestliže reklamaci uplatníte řádně a včas, je povinností operátora ji ve lhůtě jednoho měsíce vyřídit a informovat vás o výsledku. Je však smutnou realitou, že operátoři nebývají vždy ochotní a někdy nevyhoví i oprávněným nárokům spotřebitelů. Pokud nastane tato situace, nemusíte ještě házet flintu do žita. Stále máte možnost na toto jednání upozornit podáním námitky k Českému telekomunikačnímu úřadu. Úřad následně rozhodne, zda operátor postupoval správně či nikoliv. V případě, že úřad shledá pochybení na straně operátora, může mu přikázat, aby vyúčtování změnil a spotřebiteli vrátil peníze.

Paní Andrea postupovala podle výše zmíněných rad a vyúčtování reklamovala. Následně ji operátor kontaktoval s informací, že vyúčtování jí bylo omylem počítáno podle nejvyšších sazeb a bude přepočítáno. V konečném výsledku zaplatila částku ve výši 500 korun. Přestože se nakonec vše vyjasnilo, rozhodně není příjemné se do takové situace dostat. Paní Andrea k celé věci uvedla: „Operátor se během řešení choval velmi vstřícně. Přesto jsem byla ráda, že jsem se mohla obrátit na poradnu dTestu. Je dobré vědět, že máte někde zastání.“

Spotřebitelská poradna dTestu letos vyřídila již téměř 42 000 dotazů a stížností z různých oblastí spotřebitelské problematiky. „Jsme rádi, když postup navržený našimi poradci vede k vyřešení problému. Cílem naší poradny je také osvěta, je důležité, aby lidé věděli, jak hájit svá práva,“ uzavírá Lukáš Zelený.


Kontakty pro média:

Lukáš Zelený, zeleny@dtest.cz, tel.: +420 734 710 617
Vanda Jarošová, jarosova@dtest.cz, tel.: + 420 731 789 110

dTest, o.p.s. je největší českou spotřebitelskou organizací, která v ČR působí již od roku 1992. Je vydavatelem spotřebitelského časopisu dTest, na jehož stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů produktů, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o spotřebitelských právech a rady, jak tato práva účinně uplatňovat. dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 – je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časopisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání. Od spuštění v roce 2010 této možnosti využily již desetitisíce spotřebitelů a poradenská linka časopisu dTest se tak stala první a nejvyhledávanější cestou k řešení potíží, se kterými se zákazníci na trhu setkávají.


0
Vytisknout
8984

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2018