Německo: Vláda chystá nový, liberálnější zákon o kvalifikovaných přistěhovalcích

21. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
Německá vláda pomalu plní slib předložit nový zákon o přistěhovalectví, který má pomoci zaplnit rozsáhlé mezery na trhu kvalifikovaných pracovních sil. Avšak experti tvrdí, že zákon může mít jen omezený účinek.


Německu chybějí zdravotní sestry, pečovatelé, zedníci, tesaři, elektrikáři a IT specialisté. A firmy dlouho požadují, aby vláda zjednodušila pohyb kvalifikované pracovní síly, včetně té z zemí mimo EU.

Bez práce je nyní 2,2 milionu Němců, což představuje nízkou hodnotu. A podle Stefana Hardegeho ze Sdružení německých obchodních a průmyslových komor (DIHK) asi 60 % firem tvrdí, že nedostatek pracovní síly ohrožuje růst.

V úterý list Süddeutsche Zeitung publikoval několik detailů z předlohy nového přistěhovaleckého zákona, kterou by do konce roku měla schválit vláda Angely Merkelové.

Návrh ruší klíčové ustanovení, podle nějž se nyní lidé ze zemí mimo EU mohou ucházet o místo jen tehdy, pokud je nemůže obsadit německý občan nebo občan EU. Kromě toho nové opatření nebude omezeno na sektory, kde panuje akutní nedostatek pracovních sil. Ve výsledku to znamená, že kdokoliv s uznanou kvalifikací a pracovní smlouvou se může přistěhovat do Německa.

Předloha také obsahuje ustanovení umožňující kvalifikovaným zaměstnancům přijet na šest měsíců kvůli hledání práce, nebo na volné noze, pokud se dokážou uživit a umějí německy.

Jak ale poukazují experti, zákon může pomoci jedině v případě, že máte byrokratické zdroje, nemluvě o byrokratické vůli uvést jej do praxe.

Velký problém by představovalo zpracování žádostí o víza. Již nyní lidé s IT kvalifikací z míst jako Chicago, San Francisco, nebo z indických měst jako Bangalore, musejí často na vyřízení vízové procedury čekat celé měsíce.

Experti také hovoří o fundamentální antipatii k imigraci mezi německými úředníky, kterým někdy stačí sebemenší záminka k zamítnutí pracovního povolení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6831

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2018