EU dala zelenou nové vlně vojenských projektů i výcviku tajných agentů

21. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Ministři zahraničí a obrany EU odsouhlasili 17 nových výzbrojních a vojenských projektů v rámci aliance PESCO, včetně vývoje nových zbraňových systémů a zřízení výcvikového zařízení pro tajné agenty.


Společnou zpravodajskou školu EU povede Řecko a provozována bude na Kypru. Měla by cvičit zpravodajský personál z celé unie ve spolupráci s národními zpravodajskými agenturami a NATO.

Kritici však již poukázali na fakt, že zpravodajské zařízení bude provozováno dvěma členskými státy, které mají nejpřátelštější vztahy k Rusku.

Podle seznamu nových projektů také Německo vyvine novou generaci průzkumných bezpilotních prostředků a bude se podílet na novém evropském bitevním vrtulníku Tiger Mk 3, který vyvíjí Francie spolu se Španělskem.

Další projekty zahrnují evropské bojové vozidlo pěchoty, týmy kybernetické reakce a vysokoatmosférickou vzducholoď sloužící zpravodajským a průzkumným účelům.

Projekty proběhnou v rámci vloni odsouhlasené obranné aliance PESCO.

Na otázku, zda PESCO představuje počátek společné evropské armády, jak o ní nedávno diskutovali Merkelová s Macronem, několik evropských diplomatů reagovalo skepticky.

Východoevropské země vedené Polskem trvají na tom, že PESCO by mělo doplňovat NATO, nikoliv je duplikovat nebo nahrazovat. Další skeptický hlas zazněl v minulých dnech z Nizozemska, jehož premiér Mark Rutte označil společnou evropskou armádu za příliš dalekosáhlý krok.

Kromě nových obranných projektů ministři obrany také odsouhlasili rozšíření velitelského centra pro společné operace.

Evropští ministři obrany a zahraničí včera oznámili, že vztahy EU a NATO budou diskutovat s generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6842

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2018