Putin získává kontrolu nad Interpolem

21. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Aktualizace ZDE. Rusku se Interpol ovládnout nepodařilo.

Delegáti generálního shromáždění Interpolu zahrnující policejní organizace ze 192 zemí se sešli v Dubaji na 87 výroční shromáždění. Nejdůležitější agenda přijde na řadu až poslední den: Ve středu delegáti zvolí nového předsedu organizace namísto Menga Chung-weje, který se v říjnu ztratil v Číně, upozorňuje Vladimir Kara-Murza.


Čínské úřady později oznámily, že Meng byl zatčen kvůli "obvinění z korupce" a zaslal vedení Interpolu v Lyonu rezignační dopis.

Hlavním kandidátem je Aleksandr Prokopčuk, generál policie na ruském ministerstvu vnitra, který v posledních sedmi letech vedl ruskou kancelář Interpolu. Prokopčukova kandidatura byla do poslední chvíle držena v tajnosti, zřejmě do chvíle, než si byl Kreml jistý, že má dostatek hlasů.

Britská vláda zjistila, že o Prokopčukově vítězství je rozhodnuto do té míry, že "nemá smysl snažit se ho zastavit".

Britská lidskoprávní organizace Fair Trials napsala sekretariátu Interpolu protestní dopis, v němž uvádí, že "by nebylo přiměřené pro zemi s rejstříkem porušování pravidel Interpolu (například tím, že se často využívat jeho systémy k šíření politicky motivovaných poplachů) poskytnout vedoucí roli v klíčové dozorové instituci."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8752

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2018