Británie: Blíží se vláda Theresy Mayové rychle kolapsu?

20. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
 


Vážným varováním signalizujícím možný blízký konec vlády konzervativců v Británii bylo v pondělí večer chování devíti poslanců fundamentalistické, ostře probrexitové minoritní severoirské strany demokratických unionistů (DUP). Theresa Mayová nemoudře uspořádala v červnu 2017 v Británii všeobecné volby ve snaze "posílit své postavení" před vyjednáváním o brexitu. Ty volby prohrála, ztratila svou parlamentní většinu a od té doby její konzervativní vláda závisí na podpoře fundamentalistické, středověké strany DUP.


Aby získala její parlamentní podporu, Mayová jí poskytla úplatek jedné miliardy liber. Strana DUP se ostře staví proti sňatkům homosexuálů a proti potratům. Zarytě podporuje brexit, přestože Severní Irsko výraznou většinou hlasovalo proti brexitu. Fundamentalistické požadavky strany DUP ohledně brexitu nejsou respektovány v dohodě, kterou s EU vyjednala Mayová. Straně DUP se především nelíbí, že podle uzavřené dohody má Severní Irsko v podstatě zůstat členem Evropské unie, a být tak odděleno od hlavního britského ostrova a v podstatě být daleko blíže Irské republice než Londýnu.

Od pondělí večer přestali poslanci DUP v londýnské Dolní sněmovně hlasovat na podporu politiky konzervativní vlády a při schvalování různých finančních zákonů se začali zdržovat hlasování.

Pro Mayovou je to vážné varování. Pokud strana DUP zruší svou podporu Konzervativní straně, sněmovna skončí a budou nové volby. V současnosti mají podle průzkumů veřejného mínění nad konzervativci labouristé asi tříprocentní náskok.

Jenže vedení Labouristické strany v čele s Corbynem má skoro stejně tak nerealistický postoj vůči brexitu jako konzervativci.

 

0
Vytisknout
8776

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2018