Polsko: Činitelé vlády strany Právo a spravedlnost se spikli s cílem ukrást soukromému majiteli banku

15. 11. 2018

čas čtení 2 minuty

Marek Chrzanowski, zkorumpovaný šéf polské státní finanční komise

Kdyby nebylo nahrávek, které tajně pořídil miliardář Leszek Czarnecki, Poláci by se nedověděli, jak lehké je to pro polské státní činitele ukrást soukromou banku.


Deník Gazeta wyborcza právě zveřejnil Czarneckého nahrávky, z nichž vyplývá, že předseda polské státní finanční komise Marek Chrzanowski a bankovního fondu Zdzisław Sokal, jmenovaný do své funkce prezidentem Dudou, se ho pokusili připravit o jeho Getin Banku. Chrzanowski vydíral Czarneckého návrhem, že banka mu nebude státem odebrána pouze v tom případě, že Czarnecký vyplatí jednomu právníkovi státní finanční komise “honorář” ve výši 40 milionů zlotých (240 milionů Kč).


V květnu 2017 vydalo polské ministerstvo financí nové předpisy pro banky, vyžadující jejich podstatnou rekapitalizaci, mají-li mít dál povoleno existovat. Znamenalo to, že Czarnieckého Getin Banka musela získat kapitálovou injekci téměř 1 miliardy zlotých (6 miliard Kč). Jedinou možností jak se tomu vyhnout by bylo právníku finančního úřadu Grzegorzi Kowalczykovi vyplatit výpalné ve výši zmíněných 40 milionů zlotých, sdělil Czarneckému Chrzanowski.

Chrzanowski oznámil Czarneckému, že pokud jeho právníku Czarnecký nezaplatí oněch 40 milionů zlotých (právník Kowalczyk přitom nemá žádné zkušenosti ohledně bank) polská vláda plánuje převzít jeho banku do státního vlastnictví za 1 zlotý, včlenit ji do velké státní banky a tam ji pak rekapitalizovat.

7. listopadu 2018 oznámil tento případ Czarnecký prokuratuře a dodal jí jako důkazy své nahrávky. Mezitím však polský parlament, ovládaný stranou Právo a spravedlnost, rychle pozmění bankovní zákon, aby převzetí soukromých bank státem bylo daleko jednodušší než dosud. Tento zákon byl schválen dva dny poté, co Czarnecký podal svou žalobu s důkazy prokuratuře. Zákon byl schválen, jakmile bylo řediteli státního úřadu pro dohled nad bankami jasné, že od Czarneckého pro svého právníka těch 40 milionů zlotých nedostane.

Podrobnosti v polštině ZDE

 

0
Vytisknout
8203

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2018