Migranti v Madridu žádající o azyl jsou nuceni spát na ulici

19. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Omezený počet denně vyřízených žádostí o azyl znamená, že těhotné ženy, rodiny a nemocní tráví v Madridu dlouhé studené noci ve frontách, upozorňuje Fernando Peinado. Tito lidé přicestovali do Španělska a první dny do příjezdu tráví spaním na ulici před policejní stanicí. Stali se obětmi byrokratického procesu, který je podle nich "nelidský".


K žádosti o azyl potřebují pouze jeden dokument dokazující, že proces začal. Ten je chrání před deportací. Jenže vzhledem k nedávné změně zákona může být takový dokument předán pouze osobně na policejní stanici v Aluche. A jen prvních 99 osob čekajících ve frontě každý den dokument obdrží.

Zoufalé těhotné ženy, matky s dětmi a nemocní rakovinou či astmatem čekají ve frontě na chodníku třídy Avenida de los Poblados v jižní části Madridu. Ve 22 hodin zde již stojí 200 prochlazených a vyděšených migrantů s nadějí, že se jim v 9 ráno podaří projít dveřmi mezi prvními.

Snaží se udržet v teple s pomocí krabic s přikrývek, zatímco teplota může klesat pod 10 stupňů. Ti kdo ráno neuspějí dál čekají ve frontě s nadějí, že se pokus zdaří další den. Kdo opustí frontu, aby se umyl či najedl, přijde o své místo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7884

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2018