Německá SPD "hledá možnost, jak vystoupit z velké koalice"

14. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Po dlouhých spekulacích ohledně odchodu šéfa CSU a ministra vnitra Horsta Seehofera se věc nakonec vyjasnila, píše Oleg Nikiforov. Podle vyjádření Seehofera samotného po konzultacích s vedením strany na sjezdu počátkem příštího roku odstoupí z postu předsedy CSU. Ale má v úmyslu udržet si funkci ministra vnitra do konce funkčního období vlády.


Příčinou rozhodnutí o odstoupení je na jedné straně vytrvalý tlak sociálních demokratů na pravé křídlo jejich partnera ve velké koalici. Na druhé straně neúspěchy samotné CSU, která v posledních volbách získala pouze 37 % hlasů, což byl nejhorší výsledek od roku 1950. Je pravda, že zůstala v Bavorsku u moci v koalici s blokem nezávislých poslanců. Bývalý bavorský premiér Markus Söder (CSU) se vrací do funkce - a nejspíše se počátkem roku stane i lídrem strany.

Nicméně odstavení Seehofera z postu šéfa jeho strany sociálním demokratům nestačí. V listu Rheinische Post místopředseda Bundestagu Thomas Oppermann (SPD) přednedávnem prohlásil, že pokud Seehofer zůstane ve vládě, "nový start nynější koalice" sotva nastane. Za těmito slovy se skrývá přímá hrozba SPD rozbitím koalice a přechodem do opozice.

Podle posledních průzkumů institutu INSA se SPD v ratingu stran umisťuje až na čtvrté pozici - za CDU, Zelenými a ultrapravicovou AfD. Podporuje ji 13-14 % dotázaných.

Nicméně mnozí v SPD chápou, že odstavením Seehofera se problémy nevyřeší. Ralf Stengner, místopředseda strany, v rozhovoru pro list Neue Osnabrücker Zeitung řekl, že žádné odstavení Seehofera neřeší problémy, před nimiž SPD stojí, a bylo by iluzí myslet si, že podobná personální rozhodnutí je mohou vyřešit.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7348

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2018