Zaplatíme vysokou cenu, pokud budeme ignorovat klimatické změny

15. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Rozsáhlé požáry v Kalifornii, na jejichž intenzitě se podepsaly silné větry a historické sucho, si už vyžádaly desítky lidských životů. Kalifornský guvernér Jerry Brown konstatoval, že za přírodní pohromou stojí klimatické změny s tím, že je nutné, aby se Kalifornie na tuto novou skutečnost adaptovala. Ztráty na životech budou patrně daleko vyšší, neboť pohřešováno je více než 200 osob. Požáry jsou natolik masivní, že jsou zřetelně vidět z vesmíru.

Prezident Donald Trump z této tragédie obvinil kalifornské představitele a pohrozil jim, že zastaví federální pomoc. Vyvolal tak obrovské pobouření místních politiků i požárníků. Šéf losangeleského požárního sboru Daryl Osby prohlásil, že lidé žijí v době extrémních klimatických změn a nemají věci pod kontrolou. A jelikož se Kaliforňané snaží těmto incidentům ze všech sil předcházet, Trumpova reakce je naprosto nevhodná.

Profesor geografie Glen MacDonald, který byl spolu s rodinou nucen před požárem uprchnout, uvedl, že počínaje rokem 2000 v Kalifornii došlo k 15 z 20 největších požárů v dějinách tohoto státu. Tyto požáry zcela jasně souvisejí s rekordními teplotami. MacDonald tvrdí, že se tyto přírodní pohromy stávají novou normou. Nicméně v budoucnu budou požáry daleko rozsáhlejší, co se frekvence a intenzity týče. Docházelo by k nim, i kdyby neexistovaly klimatické změny. Avšak emise skleníkových plynů se výrazně podepisují na jejich síle.

Více informací v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7999

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2018