Soumrak nad saúdským genocidním tažením v Jemenu?

23. 10. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Saúdský královský dvůr se v důsledku kauzy Chášakdží otřásá v samotných základech. Ukazuje se, že zákeřná vražda prominenta, a nikoliv tichá smrt desítek tisíců bezejmenných osob v nejchudší arabské zemi, je pomyslnou červenou linií, již není radno překročit. Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli oznámila, že Německo kvůli zavražděnému novináři Džamálovi Chášakdžímu zastavuje prodej zbraní do Saúdské Arábie. Nicméně přední exportéři zbraní, vojenského materiálu a technologie do ropné monarchie, tedy Spojené státy, Velká Británie a Francie - navzdory planým protestům - i nadále Rijádu podávají pomocnou ruku při nekompromisní destrukci Jemenu. Jenže v samotných Spojených státech se nyní rodí mocná opozice vůči dosud nezlomnému americko-saúdskému spojenectví.

Zatímco světové sdělovací prostředky den co den přinášejí otřesné podrobnosti o tragickém osudu prominentního saúdského novináře, OSN přichází s další temnou prognózou týkající se jemenského konfliktu. Podle humanitární koordinátorky OSN Lise Grande Jemenu hrozí nejhorší hladomor za posledních sto let, pokud Saúdy vedená arabská koalice bude i nadále pokračovat v leteckých útocích. Jestliže konflikt nebude do tří měsíců ukončen, 12 až 13 milionů jemenských civilistů bude ohroženo hladomorem. Uvážíme-li, že v Jemenu žije 29 milionů lidí, jedná se bezesporu o největší humanitární pohromu současnosti. Někteří komentátoři hladovění v Jemenu dokonce přirovnávají k holodomoru na Ukrajině v 30. letech minulého století, jemuž za oběť padly miliony lidí.

Je hrubou urážkou obyčejných Jemenců, že tradiční sdělovací prostředky nezachycují skutečný rozměr jemenské tragédie, neboť lidé neumírají pouze pod americkými bombami, ale i v důsledku Saúdy iniciované blokády. Kupříkladu antropoložka Martha Mundy z Londýnské školy ekonomie a politických věd (LSE) vysvětluje, že Saúdy vedená koalice se zpočátku snažila zlomit odpor šíitských rebelů vojenskou silou v jemenské metropoli Saná. Jenže tato vojenská strategie selhala a Rijád a jeho spojenci začali systematicky útočit na civilní infrastrukturu v rurálních oblastech; koalice bombardovala silniční komunikace, elektrárny, trhy, drůbeží farmy apod. a de facto zahájila promyšlenou kampaň, jejímž cílem bylo zničit produkci potravin a jejich distribuci. 

Saúdové a spol. rovněž iniciovali nekompromisní ekonomickou válku. Uzavření mezinárodního letiště v Saná, blokáda klíčových přístavů a zevrubná prohlídka lodí vedly k výraznému zpomalení importu potravin a dalších nezbytných komodit, a to v zemi, která je z 80 až 90 procent závislá na dovozu potravin, paliva a léků ze zahraničí.

Výsledkem je nezměrné lidské utrpení a mizérie, nemající v současném světě obdoby. Podle organizace Save the Children loni v Jemenu v důsledku saúdské blokády a bojů s Húsiji zemřelo více než 50 tisíc dětí. Válka přitom trvá téměř čtyři roky, takže skutečný počet obětí válečného strádání může být několikanásobně vyšší. Je zapotřebí zdůraznit, že všechny země, jež Rijádu dodávají obscénní množství zbraní, mají svůj díl viny na této barbarské válečné strategii s genocidními prvky. A bez viny není ani Česká republika, jejíž ministr zahraničí raději trapně přešlapuje, než aby saúdský státní terorismus nekompromisně odsoudil.

Na vině jsou, jak už bylo řečeno, také tradiční sdělovací prostředky – a to nejen protrumpovský tlampač Fox News, ale i liberální média jako MSNBC či CBS News, neboť saúdského korunního prince Salmána líčily jako revolučního reformátora. Jenže pod kosmetickými reformami, adresovanými zejména západním investorům, se odehrávaly špinavé čistky, blokáda Kataru, únos libanonského premiéra, decimace sousední země a nakonec gangsterský mord prominentního novináře. Rijád navíc investuje miliony dolarů do vytváření pozitivní image na Západě a financuje vlivné americké think-tanky.

Kdyby západní země v čele se Spojenými státy ukončily vojenskou a diplomatickou podporu Rijádu a spol., skončilo by i utrpení obyčejných Jemenců. Trumpova administrativa si však za žádnou cenu nenechá překazit lukrativní multimiliardové zakázky. Jenže Rijádu jdou nyní po krku vlivní američtí zákonodárci, a to jak demokraté, tak republikáni. A pokud se demokratům v listopadových volbách podaří získat Kongres, šance na zásadní revizi dekády trvajícího spojenectví, jakož i možnost ukončení největší humanitární tragédie současnosti, tu existuje.

0
Vytisknout
10044

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2018