Maďarsko: Pacienti mohou platit šílené částky za zdravotní péči

24. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Vláda plánuje zvýšit platby za zdravotní péči pro ty, kdo neplatí pojištění. Do této chvíle lidé museli pouze doplatit chybějící zálohy - teď však budou muset uhradit úplné náklady. Proto lidem bez pojištění hrozí placení šílených částek, upozorňuje Dávid Péter.


Podle údajů Národního fondu zdravotního pojištění každý dvacátý obyvatel Maďarska není pojištěn, což znamená, že 400 000 Maďarů postrádá platné pojištění.

Pojištění je hrazeno státem za děti, důchodce, ty kdo jsou rehabilitováni a další potřebné. Často se stává, že i když má někdo práci a je pojištěn, zaměstnavatel mu nepřispívá. Národní fond zdravotního pojištění pro vládu zpracovává seznam nepojištěných. Nový zákon ale podstatně zpřísňuje stávající pravidla, která umožňují vymáhat zálohy na pojištění za posledních pět let.

"Pokud zákonodárci schválí tento zákon, bude to znamenat konec nynějšího systému sociálního zabezpečení založeného na solidaritě a mnoho lidí půjde na dlažbu," říká Annamária Karátsonyiová, ekonomka a čestná docentka na Korvínově univerzitě. Bohatí mohou snadno vystoupit ze systému, protože si mohou dovolit platit za péči hotově, ale to nepochybně povede k omezení veřejných fondů dostupných pro hrazení péče.

Ti kdo zaplatí hotově budou povinni zaplatit pouze sumu, kterou platí veřejný fond, což zjevně nepostačí k zaplacení většiny terapií.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11983

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2018