Human Rights Watch: Obě palestinské entity mučí disidenty

24. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Bezpečnostní složky Palestinské autonomie i Hamásu využívají "mašinerií represe", včetně mučení a svévolného věznění, konstatuje zpráva lidskoprávní organizace. A dodává, že zmíněné praktiky mohou představovat zločin proti lidskosti.


Bezpečnostní síly obou znepřátelených palestinských vlád, Palestinské autonomie na Západním břehu Jordánu i Hamás v Gaze, rutinně používají mj. mučení a svévolné věznění, aby potlačily disent mírumilovných aktivistů a politických konkurentů, oznámila v úterý organizace Human Rights Watch.

Zpráva je založena na dvouletém průzkumu zahrnujícím mj, rozhovory s takřka 150 osobami, z nichž mnohé jsou bývalí vězni. Obviňuje jak Západem podporovanou Palestinskou samosprávu, tak islamistické militanty z Hamásu, že kritiku potlačují s využitím "mašinérie represe".

HRW varuje, že systematické užití mučení může být zločinem proti lidskosti, jak jej definuje úmluva OSN proti mučení. Organizace vyzvala státy, které poskytují podporu palestinským bezpečnostním složkám, aby ji přerušily.

"Palestinské úřady získaly na Západním břehu a v Gaze jen omezenou pravomoc, ale tam, kde mají autonomii, už vytvořily paralelní policejní státy," říká Tom Porteous, zástupce programového ředitele HRW. "Výzvy palestinských představitelů zajistit palestinská práva zní prázdně, když potlačují disent."

Podle HRW palestinské vedení v obou enklávách používá podobnou taktiku, ve většině případů, aniž by byli pachatelé voláni k zodpovědnosti.

Mezi používané praktiky patří bití na chodidla, nucení zadržených do zaujetí bolestivých stresujících poloh, svazování rukou za zády a jejich zvedání (v ruském mučírenském žargonu "lastočka" - pozn. KD) a vynucování si přístupu k mobilním telefonům a sociálním sítím.

Hamás i Fatáh uvedená obvinění odmítají.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7890

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2018