Džamál Chášakdží se několik měsíců před smrtí sešel s bratrem saúdského korunního prince

24. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Saúdský novinář Džamál Chášakdží přijel do Saúdské Arábie a sešel se s mladším bratrem korunního prince Muhammada bin Salmána. Televizi NBC to sdělily tři různé zdroje, včetně dvou přátel Chášakdžího. Potvrzuje to vyslanectví Saúdské Arábie v USA. Ke schůzce došlo na přelomu let 2017 a 2018.


Novinář vyprávěl přátelům, že princ Chalíd bin Salmán jej přemlouval, aby se vrátil do vlasti. Přitom tvrdil, že Chášakdží nebude čelit žádným problémům, nehledě na kritiku vlády.

"Hezky jsme si popovídali a byl příjemný," vyprávěl o jednání přátelům Chášakdží. V létě princ a rádce královské kanceláře nabídli novináři výborně placenou práci na Královském soudu. "A tehdy začal: "Ó Džamále, vrať se domů, chybíš tu, blablabla, vše je zapomenuto a dáme ti prvotřídní práci," popisuje rozhovor jeden z Chášakdžího přátel.

Nicméně, uvádějí zdroje, s postupem času se rétorika Rijádu změnila a přátelské výzvy vystřídaly hrubší pokusy o to vrátit novináře domů. Kritik saúdské vlády tím více odmítal návrat, protože se obával věznění nebo zabití.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6036

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2018