Prezidentem Brazílie byl zvolen fašista

29. 10. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


 
Stejně jako se to bohužel děje i jinde ve světě, i v Brazílii získal moc fašista.  55% Brazilců se rozhodlo zvolit extrémistu za hlavu národa v 7. ekonomice světa, v 6. největší zemi světa co do počtu obyvatel a v 5. největší zemi světa co do územní velikosti.

Zvolení  kandidáta, který otevřeně vyjadřuje   opovržení vůči minimálním standardům demokracie vážně ohrožuje současnost i budoucnost jedné z nejdůležitějších rozvíjejících se ekonomik světa.

 

Je pochopitelné, že část brazilského lidu chtěla ukázat, že už má dost korupce a že občané pociťují a vyjadřují legitimní úzkost poté, co utrpěli zuřivou hospodářskou krizi. Brazílie má celkem 12,7 milionu nezaměstnaných, přičemž míra nezaměstnanosti činí 12,1%. V největší zemi v Latinské Americe dosáhl počet násilných úmrtí v roce 2017 rekordních 63 880 vražd, 7 za hodinu. Brazilci byli pobouření a chtěli rychlé odpovědi. Ale Bolsonaro není řešením.

Nemůžeme plně pochopit Bolsonarovo zvolení bez ohledu na jeho nepřítele: bývalého prezidenta Luize Inácia da Silva, známého jako Lula. Zatímco mnozí Lulu stále milují, protože osvobodil více než 30 milionů lidí od extrémní chudoby, Lula sám je nyní ve vězení kvůli obvinění z korupce.

Lula si musel zvolit loutku, aby ho zastupoval: Fernanda Haddada, umírněného univerzitního profesora, který byl starostou největšího brazilského města São Paulo.

Toto byly "fake news" volby. Bolsonarova kampaň a příznivci následovali podobný model, který použila Trumpova kampaň za pomocí Stevea Bannona, amerického politického stratéga, se kterým se spojil Bolsonarův syn. Pomocí krátkých videoklipů a montáží se Bolsonarovým stoupencům  podařilo porazit soupeře prostřednictvím lží, které hraničily s absurditou, a vždy byly spojovány s tzv. "dobrými zvyky" nebo s "tradiční brazilskou rodinou". Prostřednictvím těchto fake news bylo rozšířeno, že "Haddad obhajuje legalizaci pedofilie s dětmi staršími 12 let" a že  "Haddad má cenné papíry kubánské armády", atp.

"Zabijme v Brazílii ty rudé levicové bandity. Tato třída, pokud chce zůstat zde, bude buď zticha nebo půjde do vězení", řekl minulou neděli Bolsonaro.

S tvrdým projevem, který odráží toto rozhořčení, se mnozí obávají, že to povede k nárůstu násilí a že se Bolsonaro stane tropickou verzí filipínského prezidenta Rodriga Duterteho.


 

0
Vytisknout
9707

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2018