BBC: Je velmi obtížné ospravedlnit, co se tady stalo

30. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Edward Stourton, reportér pořadu rozhlasu BBC World at One: Činitelé OSN velmi otevřeně odsoudili izraelský útok na školu OSN ve středu ráno. Izraelská armáda tvrdila, že reagovala na střelbu extremistů nedaleko školy. Chris Morris tam je a poslal nám tuto zprávu:

Chris Morris: Jsem v budově základní dívčí školy v Džabalie. Tady to je, kde podle OSN asi v pět hodin dnes ráno dopadlo několik dělostřeleckých granátů izraelské armády. Na místo, kde spalo více než 3000 uprchlíků. V tomto rohu budovy dopadl jeden dělostřelecký granát. Je tady obrovská díra ve zdi, kudy střela prolétla. Všude jsou rozházeny zbytky drátěné sítě. Leží tady zbytky elektrických kabelů. Na zdi vedle mě vizí kresba usměvavé malé holčičky se švihadlem. Hned pod obrázkem jsou kusy peřin a šatstva a jednotlivé rozházené boty. Peřiny jsou vyrobené z purporové pěny a jsou pokryté tmavěčervenými skvrnami od krve.

"Bylo to asi ve čtyři hodiny ráno. Najednou začaly tanky v oblasti střílet asi čtyřicetkrát nebo padesátkrát. Padesát lidí bylo v této místnosti a kolem, jeden z nich byl raněn."

"Pomáhali jsme tu raněným. Sanitky nemohou přijet kvůli střelbě. Kdykoliv se snaží přijet sanitka, vystřelí na ni další raketu. Jedna sanitka ale přijela a také jsme nosili raněné do soukromých automobilů."

Reportér: Hodně lidí, kteří se tu skrývali, už odešlo. Asi se vydali do Gaza City, kde bude mít OSN velký problém, co s nimi, jak jim pomoci. Jiní jsou ale stále tady. Sedí ve stínu a nevědí, co mají dělat nebo kam jít.

Žena: "Odcházeli jsme, ale bojíme se. Děti hodně brečely. Nevíme, kam máme jít. Nezabili tady žádné extremisty. Oni zabíjejí nás. Každý den, každou noc. Nemůžeme spát, nemůžeme jíst, nemůžeme pít."

Reportér: A žádní extremisté tu nebyli? Ve škole?

Žena: Ne, žádní extremisté. Žádné zbraně.

Reportér: Jsou tu letáky, které shazuje izraelská armáda.

Muž: "Máme se vyhnout všem místům, které používá Hamas a extremisté."

Reportér: Potíž je, že letácích, které shazuje izraelská armáda, se lidem doporučuje, aby hledali útočiště ve školách OSN. A pak se podívejte, co se tady stalo. Jedu nyní zpět do Gaza City a budu tam mluvit s Bobem Turnerem, ředitelem operací OSN. Ví, co se stalo?

Bob Turner, hovoří s americkým přízvukem: "Naši bezpečnostní zaměstnanci ve škole dnes ráno nasbírali fragmenty šrapnelů, vyfotografovali to, zkoumali, kam zbraně dopadly, z kterého směru přišla palba. Máme důkazy, že to byla palba izraelského dělostřelectva."

Reportér: Izrael tvrdí, že tu věc vyšetřuje. A že na jeho jednotky se střílelo od školy a že reagovaly. To naproto protiřečí tomu, o čem svědčí lidé tady, kteří přežili. Je velmi obtížné najít jakékoliv ospravedlnění pro to, co se tady stalo.

Zdroj v angličtině (audio) ZDE

0
Vytisknout
8038

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014