MH17: Drtivá většina Rusů je přesvědčena, že malajské letadlo sestřelil Kyjev

30. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Západní politikové tvrdí, že raketu země-vzduch, která sestřelila malajské dopravní letadlo MH-17, při čemž zahynulo 298 osob, pravděpodobně sestřelili proruští vzbouřenci. Minulý týden prezentovalo ruské ministerstvo obrany záběry ze satelitu a z radaru, podle nichž prý se nedaleko malajského letadla vyskytly v době jeho pádu ukrajinské rakety země-vzduch a ukrajinské stihačky. Ruský prezident Vladimír Putin požaduje plné vyšetření této havárie, ale také se vyjádřil, že "vláda, nad jejímž územím se to stalo, je odpovědná za tuto strašlivou tragédii."

Z průzkumu, které provedla nezávislá ruská organizace Levada Centre, vyplývá, že 82 procent Rusů je přesvědčeno, že malajské letadlo sestřelila Ukrajina. 46 procent se vyjádřilo, že si myslí, že letadlo sestřelila ukrajinská střela země-vzduch, 36 procent osob je přesvědčeno, že malajské letadlo sestřelila ukrajinská stihačka. Jen tři procenta osob si myslí, že za sestřelení letadla nesou odpovědnost proruští vzbouřenci.

Sociolog z Levada Centre Denis Volkok uvedl, že za tento převažující názor v Rusku je odpovědná státní televize, která v Rusku vytváří veřejné mínění. 94 procent Rusů spoléhá pro informace o událostech na Krymu a v Ukrajině na ruskou státní televizi.

"V televizi se vytváří jiná realita, kde vládnou jiné teorie, jiná historie, jiné záběry, které dělají rovnítko mezi ukrajinskými jednotkami a fašisty," uvedl Volkov.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7114

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014