Británie terčem zdrcující kritiky OSN za "daň z ložnic"

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská vláda se stala terčem zdrcující kritik zprávy OSN, kterou vypracovala Brazilka Raquel Rolnik, mimořádná reportérka OSN pro otázky bydlení a bytového fondu. Její zpráva konstatuje, že Británie čelí krizi absolutního nedostatku domů a bytů (průměrná cena bytu v Londýně je nyní 400 000 liber, tedy 13,2 milionů Kč, což znamená, že z mladých lidí na hypotéku nedosáhne skoro nikdo). Zpráva OSN požaduje, aby byla zvýšena právní ochrana pro osoby, které jsou nuceny pronajímat si byty v soukromém sektoru, a požaduje řadu sociálních reforem, které by měly zajistit, aby nedostatek domů a bytů neměl záporný vliv na nejzranitelnější občany.

Zpráva OSN dokumentuje dopad sociálních "reforem" současné britské vlády a bytové krize na nejzranitelnější občany, na invalidy a bezdomovce, která Rolniková během svých návštěv v Británii nalezla "v hlubokém zoufalství".

Konzervativní náměstek na ministerstvu práce a důchodů Kris Hopkins zprávu OSN odmítl, že je "stranickopoliticky zaujatá" a je to "matoucí marxistická invektival".

Rolniková působila v Brazílii jako ministryně urbanistického plánování. V Británii navštívila Belfast, Machnester, Glasgow, Edinburk a Londýn. Studovala také stovky písemných podání od postižených osob.

Závěrem své loňské návštěvy Británie vyjádřila silné znepokojení nad konzervativní "daní z ložnic" - rozhodnutím konzervativní vlády, že kdo má ve státním bytě volný pokoj, bude z něho muset platit daň, anebo se přestěhovat do menšího bytu (jaké ovšem nejsou k dispozici).

Profesorka Aoife Nolanová, odbornice na lidskoprávní zákonodárství, sdělila listu Guardian, že britská vláda nemá povinnost splnit požadavky této zprávy OSN. "Neexistuje žádná světová lidskoprávní policie, která by mohla donutit britskou vládu, aby změnila svou bytovou politiku. Zprávu však jistě budou použivat organizace, které usilují o adekvátnější ochranu práva na bydlení v Británii."

Nolanová poukázala na to, že na zprávě OSN není nic marxistického: "Zpráva prostě ukazuje, kde je současná britská bytová politika v rozporu s mezinárodními normami lidských práv, které britská vláda dobrovolně podepsala."

Skotská vláda požádala londýnskou vládu o svolení vydat dalších 15 milion liber na pomoc zranitelným občanům, kteří se ve Skotsku dostali v důsledku zavedení "daně z ložnic" do vážných existenčních potíží.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
9845

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2014