Ukrajina: Opozice žádá novelu ústavy a omezení prezidentských pravomocí

4. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinští opoziční poslanci žádají změnu ústavy, která by parlamentu poskytla větší kontrolu nad sestavováním vlády a omezila pravomoci prezidenta. Ukrajina má poloprezidentský ústavní systém.

Lídr opoziční strany Udar Vitalij Kličko řekl parlamentu, že pro znovuzískání důvěry lidu mají zásadní význam nové volby.

"Vyzývám všechny, aby se vydali ústavní cestou a zastavili diktaturu. Znova zaveďme ústavu, která dovoluje poslancům rozhodovat místo toho, aby mačkali knoflíky", prohlásil Kličko.

Avšak lídr Janukovyčovy strany regionů v parlamentu Oleksandr Jefremov obvinil opozici, že jedná nezodpovědně.

Janukovyčův zástupce v parlamentu Jurij Mirošnyčenko sdělil AFP, že prezident může vypsat předčasné volby, pokud se nenajde jiné řešení krize.

Opozice žádá návrat k ústavě z roku 2004, která by ukončila "diktátorské pravomoci" prezidenta. Pozorovatelé však zdůrazňují, že není jasné, zda opozice pro tento návrh najde v parlamentu většinu.

Mezitím americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že Washington a Brusel vedou předběžná jednání o finanční pomoci Ukrajině podmíněné vytvořením nové technokratické vlády.

Moskva, která podmíněně nabídla Ukrajině úvěr ve výši 15 miliard dolarů, kritizuje EU a další západní země ze zasahování do vnitroukrajinských sporů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5960

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2014