O "nepřejících rusofobech"

6. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Dave Zirin v The Nation - v listu, který podpořil český občanský odpor proti americkému radaru v Brdech - napsal, že zimní olympiáda v Soči, která bude oficiálně zahájena zítra, sjednotila svět v kolektivním znechucení.

Zirin ale evidentné nemá pravdu. Olympiáda v Pekingu stála 13,2 miliard dolarů, kdežto za obdobnou, ale skromnější akci v Soči bylo utraceno již 51 miliard. Výsledkem této investice jsou dokonce i v hotelech pro zahraniční hosty netekoucí voda či upadávající klika, problémy s fungováním WC, zásuvka čouhající z hlavy postele nebo utržená garnýž. To se v Číně nestávalo a pravděpodobně se s tím v hotelu nesetkáte ani v mnoha vyloženě rozvojových zemích. Ale taky znáte někoho v Česku, kdo zuřivě nadává na novináře, kteří o rozčarování z olympijského humbuku napsali? Taky vás už někdo okřikl, že kritikou ruské vlády, potažmo režimu, prý dáváte najevo neúctu k celému ruskému "národu"?

Kdybych kvůli snaze získat mezinárodní prestiž uspořádal honosný ples v opeře a přišel tam v obleku, z nějž mi kouká holá zadnice, právem by se mi všichni vysmáli. Ne proto, že nenávidí můj "národ", ale protože jsem se chvástal jak donský kozák a nemám na to. Protože bych se takovým chováním sám od sebe zesměšnil.

Obrovský rozsah korupce, rozkrádání a dezorganizace doprovázející olympijské hry v Soči není samozřejmě žádným tabu. Přes dvacet let nás okřikovali, když jsme kritizovali imperiální elity USA, a teď se přece nenecháme vydírat a umlčovat, že prý najednou nesmíme kritizovat Putinův tunel z Moskvy do Soči, neb prý tím urážíme ruský "národ". Taková věc si kritiku zaslouží úplně stejně, jako jakékoliv jiné neřádstvo na tomto světě.

Ti kdo provozovali rektální alpinismus směrem na západ se vždy dovolávali elit a nikdy se nezačali ohánět "urážením amerického národa". Však by také bylo absurdní, kdyby někdo drsné žertíky na adresu amerického prezidenta vztahoval na "národ". Lidé volí poslance, vlády a prezidenty dočasně a často s nimi silně nesouhlasí. Nikdo soudný nemůže přijít s tím, aby nějaký svinčík, za který nesou zodpovědnost politické elity, zakázal kritizovat prý proto, že se prý výhrady dotýkají "národa". To je naprosto nepřípustný argumentační faul.

Něco mi říká, že rektální alpinismus východního ražení bude zřejmě ještě o dost horší, než ten západní, jehož důsledků se dodnes horko těžko zbavujeme.

0
Vytisknout
11177

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2014