Europoslanec Richard Falbr protestuje proti návrhu udělit Thaçimu Nobelovu cenu míru

6. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Europoslanec Richard Falbr reagoval ostře na návrh evropských socialistů dát Nobelovu cenu míru Hassimu Thaçimu. Citujeme z jeho dopisu šéfovi sociálnědemokratického poslaneckého klubu europoslanců Hannesovi Swobodovi:

Ostře protestují proti této iniciativě, vzhledem k tomu, že toto doporučení bylo odesláno bez jakékoliv diskuse v našem politickém seskupení. Osobně nesouhlasím s doporučením pro pana Thaçiho vzhledem k jeho více než bizarní minulosti šéfa Kosovské osvobozenecké armády. Pan Thaçi je obviňován z toho, že má rozsáhlé vazby na zločinecké sítě, vážné porušování lidských práv, včetně ilegálního prodeje tělesných orgánů a narkotik. To je uvedeno ve zprávě Radě Evropy z 12. prosince 2010. Parlamentní shromáždění Rady Evropy požadovalo mezinárodní vyšetření zločinů spáchaných po ukončení kosovského konfliktu, včetně mnohých náznaků, že byly odebírány tělesné orgány vězňům zadržovaným Kosovskou osvobozeneckou armádou na albánském území.

Doufám, že budeme moci o této záležitosti hovořit na jednom ze zasedání naší skupiny tento týden ve Štrasburku, protože jsem přesvědčen, že nominace pana Thaçiho není v souladu s hodnotami a zásadami našeho politického seskupení.

Richard Falbr

šéf české sociálnědemokratické delegace v Evropském parlamentu

0
8463

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2014