Světoví spisovatelé protestují proti homofobii v Rusku

6. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Více než 200 prominentních mezinárodních spisovatelů, mezi nimi Günter Grass, Salman Rushdie, Margaret Atwood a Jonathan Franzen, protestují otevřeným dopisem proti potlačování svobody projevu ruskými zákony, zaměřenými proti homosexuálům a trestajícím rouhačství. Je to součástí vlny protestů, které vznikají před zahájením zimních olympijských her v Soči.

Otevřený dopis odsuzuje nedávno schválené zákony, zakazující "homosexuální propagandu", a zákony proti rouhačství, kteeré zakazují "propagandu netradičních sexuálních styků" mezi nezletilými a kriminalizují náboženské urážky, dále také nedávné obnovení trestního zákona kriminalizujícího pomluvu (Česká republika, navzdory naléhání mezinárodních organizací, kriminální paragraf trestající pomluvu nikdy nezrušila).

Tyto tři zákony "konkrétně ohrožují spisovatele", varují mezinárodní autoři a zdůrazňují, že "nemůžeme stát nečinně stranou, když jsme svědky toho, jak jsou nači kolegové spisovatelé a novináři nuceni mlčet anebo riskovat trestní stíhání a často drastické tresty za pouhé vyjádření svých myšlenek."

Kromě Grasse dopis podepsali ještě tři další nositelé Nobelovy ceny, Wole Soyinka, Elfriede Jelinek a Orhan Pamuk, a slavní autoři z dalších třiceti zemí světa, včetně Ariela Dorfmana, Carol Ann Duffyové, Edwarda Albeeho, Juliana Barnes, Iana McEwan an Neila Gaiman. Známá současná ruská spisovatelka Ludmila Ulickaja dopis také podepsala.

Rushdie charakterizoval tuto kampaň jako zásadní. Zdůraznil, že je "nesmírně důležitá pro ruské spisovatele, umělce i občany".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7887

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2014