OSN odsoudila Vatikán za zneužívání dětí a požaduje okamžitou nápravu

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Zdrcující zpráva OSN požaduje, aby Vatikán "okamžitě odstranil" všechny kněží, o nichž se ví, že zneužívají děti, či o nichž se to podezřívá.

Vatikán nepřiznal obrovský rozsah sexuálního zneužívání dětí kněžími a provozuje politiku, která vede "k pokračování tohoto zneužívání a k beztrestnosti pachatelů". To ve středu konstatoval panel OSN, který zdrcujícím způsobem odsoudil způsob, jímž Svatá stolice přistoupila k globálnímu skandálu sexuálního zneužívání dětí.

OSN také požaduje, aby Vatikán zajistil nezávislé vyšetřování všech případů sexuálního zneužívání dětí a způsobu, jímž se k němu postavila hierarchie katolické církve. Záznamy o starších případech musejí být odtajněny a pachatelé trestných činů i jejich ochránci musejí být potrestáni.

Svatá stolice musí zavést "jasná pravidla, mechanismy a procedury" pro povinné informování o všech případech uskutečněného či podezřívaného zneužívání dětí světským kriminálním úřadům.

Výbor OSN je zvlášť znepokojen, že Svatá stolice systematicky dává přednost ochraně pověsti církve a pachatelů před zájmy postižených dětí.

Vatikán na zprávu reagoval zlobně. Uvedl, že ji prostuduje, a vyjádřil politování, že OSN zasahuje do záležitostí katolické církve.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6667

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2014