Korupce v EU "bere dech", ČR i přesto zaznamenala rekord

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Rozsah korupce v EU "bere dech" a tento jev stojí unijní ekonomiku ročně přinejmenším 120 miliard eur, oznámila Evropská komise.

Komisařka EU pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová předložila kompletní zprávu k problému. Skutečná úroveň korupce je podle ní ješté mnohem vyšší, než uvedená částka.

Tři čtvrtiny Evropanů dotazovaných při výzkumu EK tvrdí, že korupce je všudypřítomná, a více než polovina z nich se domnívá, že její úroveň se zvýšila.

"Rozsah problému v Evropě bere dech, ačkoliv Švédsko je mezi zeměmi s nejmenšími problémy," napsala Malmströmová v deníku Goeteborgs-Posten.

Náklady na korupci jsou ekvivalentem ročního rozpočtu EU.

Komise poprvé zkoumala úroveň úplatkářství ve všech 28 členských státech.

V ČR Komise konstatovala rozvoj legálního rámce pro boj s korupcí v poslední dekádě. Nicméně trvají problémy s veřejnými zakázkami a zneužíváním veřejných fondů. Pokusy přijmout zákony potírající střet zájmů byly prozatím neúspěšné. Komise doporučuje přijetí takové legislativy (s Babišem ve vládě? - pozn. KD), výběr na základě zásluh a záruky proti svévolnému odmítnutí uchazeče o zakázku. Komise také navrhuje zavést zveřejňování výdajů za politické kampaně a darů pro politické strany ve výročních zprávách a posílení pravomoci vyšetřovatelů vyšetřovat kauzy nezávisle.

Tři čtvrtiny Evropanů, ale 95% Čechů, tvrdí, že korupce je v jejich zemi všudypřítomná. 8% Čechů uvedlo, že od nich byl v minulém roce požadován úplatek, což je dvakrát více, než kolik činí evropský průměr. 71% českých firem, což je nejvyšší procento v EU, uvedlo, že korupce je jednou z hlavních překážek pro jejich činnost.

V Británii se s korupcí vloni setkalo jen 1% dotázaných, což je nejlepší výsledek v Evropě. I tak ale dotázaných 64% Britů považuje korupci za rozšířenou, což je o 10% méně, než činí průměr.

Malmströmová upozornila, že korupce podrývá důvěru v demokracii a odvádí zdroje z legální ekonomiky. Politický závazek k boji s korupcí podle ní chybí.

Hlavní odpovědnost za boj s korupcí v EU nesou národní vlády.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Shrnutí zprávy v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9689

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2014