Lokální parlament na Krymu žádá referendum o autonomii a Putina, aby ji garantoval

4. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Vedení zákonodárného sboru Autonomní republiky Krym, která je od roku 1954 součástí Ukrajiny, ale obývají ji převážně Rusové a Tataři, dnes navrhlo ústavní změny a žádá, aby ruský prezident Vladimir Putin byl garantem zachování autonomního statusu Krymu v rámci Ukrajiny.

O návrhu se bude jednat 19. února na příští schůzi Nejvyššího sovětu (místního parlamentu), informují ruské a krymské zdroje.

Podle poslance Janukovyčovy Strany regionů Vladimira Kličnikova se k moci na Ukrajině "derou nacionálněfašistické skupiny" a údajně chtějí zrušit autonomní status Krymu. Proto tento poslanec navrhl Nejvyššímu sovětu Krymu založit pracovní skupinu pro změnu a doplnění ústavy republiky i Ukrajiny a provedení referenda o statusu Krymu. Dále žádá, aby se sovět obrátil na prezidenta a zákonodárce Ruské federace s žádostí, aby se stali garanty krymské autonomie a "neporušitelnosti práv a svobod našich občanů".

Předseda sovětu Vladimir Konstantinov už vydal právníkům úkoly připravit příslušné návrhy a dal svolení k přípravě textu výzvy ruské straně ohledně "pomoci a ochrany", o které ho požádal poslanec Sergej Cekov.

Podrobnosti v ruštině:ZDE

0
Vytisknout
7464

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2014