Britská konzervativní vláda brání tisícům Britů žít ve své zemi

9. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Dnes je první výročí drastického opatření, které zavedla britská konzervativní ministryně vnitra Teresa Mayová. Britští občani, kteří mají manžela (nebo manželku) s občanstvím mimo Evropskou unii, musejí mít roční příjem ze zaměstnání v Británii ve výši 18 600 liber, jinak nemají právo přivézt si manžela či manželku do Británie. Zkušební lhůta na udělení trvalého pobytu v Británii byla zároveň prodloužena z dvou na pět let.

Tato dvě nová opatření brání tisícům Britů po celém světě v návratu domů. Píše o tom v deníku Guardian televizní produkční Richard Fabb. Po pěti letech života v Austrálii s manželkou a dvěma dětmi se plánovali vrátit do Británie a zjistili, že je to nemožné. Fabb jako televizní produkční pracuje na volné noze a má v Austrálii možnost ročně vydělávat o hodně více než 18 600 liber ročně. Ukázalo se však, že je nemožné zařídit si trvalé zaměstnání v Británii z Austrálie.

Autor píše, že hlavním důvodem pro rozhodnutí nevrátit se do Británie bylo prodloužení zkušební lhůty na pět let. Jeho manželka chtěla v Británii získat kvalifikaci jako porodní asistentka, což je možné pouze s vládním stipendiem. To však nedostane, pokud nemá v zemi trvalý pobyt. "Pro mou manželku, které se vůbec nelíbí vyhlídky na to, že bude muset opustit svou velkou, slunečnou, prosperující zemi a přestěhovat se do malé, šedivé, zdeprimované země, kterou já stále miluji, byla možnost nové kariéry jako porodní asistentka jediným atraktivním rysem přestěhování se, ale i to padlo."

Ve svém posedlosti zabránit lidem, aby se vraceli do Británie, Mayové a její kolegové vůbec nechápou emocionální a logistickou složitost, s níž se musejí potýkat mezinárodní partnerské vztahy. Takže se už řadu měsíců snažím zvládnout způsob života, který mi připadá jako z románu od Franze Kafky, píše autor. Mám pocit smutku a paniky, že už nikdy nebudu moci nazývat Británii svým domovem.

V úterý se v této věci koná demonstrace před britským ministerstvem vnitra. "Doufám, že demonstranté přimějí vládu, aby se do systému vrátila určitá lidskost a zdravý rozum. Pro mě a mnoho dalších lidí je už příliš pozdě. Zůstávám v exilu v Austrálii. Exil nebýval typickým rysem britského života, dneska tomu ale tak je."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8856

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2013