Barack Obama odměnil dárce své prezidentské kampani velvyslaneckými posty

11. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Barack Obama odměnil největší finanční dárce své předvolební prezidentské kampani luxusními místy na amerických velvyslanectvích v zahraničí. List Guardian zjistil, že dárci zaplatili v průměru 1,8 milionu dolarů za příjemné místo na velvyslanectví. Nejde o novou praxi v americké politice, avšak kariérní diplomati jsou stále více znepokojeni, že toto uplácení se v poslední době šíří. Jeden bývalý velvyslanec to charakterizoval jako prodej veřejných funkcí.

V úterý byl jeden z největších Obamových finančních dárců, Matthew Barzun, jmenován velvyslancem v Británii. Luxusní rezidence amerického velvyslanectví v Londýně má zahradu, která je jen o něco menší než zahrada Buckinghamského paláce.

Thomas Pickering, který nedávno vedl vyšetřování útoků na americké velvyslanectví v Libyi a zastupoval Spojené státy v OSN, tvrdí, že tato praxe je simonií - prodávání veřejných funkcí: "Všichni tito lidé chtějí jet na místa, kde je příjemné žít. Důsledek je, že vzniká dojem, že Spojené státy zacházejí se zeměmi, do nichž posílají takovéto velvyslance, s menším respektem, než jaký si ty země zaslouží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7245

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2013